Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ne csak Izlandon szűnjön meg a nők és férfiak közötti bérszakadék!

Ne csak Izlandon szűnjön meg a nők és férfiak közötti bérszakadék – írja Hegyesi Beáta a Párbeszéd elnökségi tagja. Úgy fogalmazott, hogy Ezért a Párbeszéd újra beadja, a női-férfi bérkülönbségre vonatkozó Alaptörvény módosító javaslatát”

Ne csak Izlandon szűnjön meg a nők és férfiak közötti bérszakadék!
Ne csak Izlandon szűnjön meg a nők és férfiak közötti bérszakadék!

Ne csak Izlandon szűnjön meg a nők és férfiak közötti bérszakadék!

Az Izlandi bérszakadék nyomán fogalmazta meg levelét a Párbeszéd elnökségi tagja. Véleményét alább olvashatják:

“Ne csak Izlandon szűnjön meg a nők és férfiak közötti bérszakadék! Ezért a Párbeszéd újra beadja, a női-férfi bérkülönbségre vonatkozó Alaptörvény módosító javaslatát

Január 1-től törvény írja elő Izlandon, hogy tilos ugyanazért a munkáért a nőknek kevesebb fizetést adni mint a férfiaknak. Ennek betartatása érdekében a munkáltatóknak igazolniuk kell az egyenlő bérezést. Ahol ez nem valósul meg ott büntetést szabnak ki.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon átlagban 21%-kal keresnek kevesebbet a nők azonos munkakörben, azonos végzettséggel, mint a férfiak. Ha vezető beosztásban dolgozók, férfi-női bérkülönbségét nézzük, akkor ez megközelitőleg majdnem 30% is lehet.  A nők nem csak kevesebbet keresnek, de ezért a bérért több munkaórát is dolgoznak mint férfi munkatársaik, ami éves szinten összeadva 60 nap is lehet. Ehhez jön még hozzá a napi 4 órányi „láthatatlan”, azaz háztartási munka.

Tovább rontja a nők helyzetét az is, hogy ugyanarra az állásra, megegyező végzettséggel egy férfi 55%-kal nagyobb sikerrel pályázik!

A nők és a férfiak közötti bérszakadék megszüntetése hozzájárulhat ahhoz, hogy mérséklődjön a női szegénység, ami a nyugdíjas kori szegénység előszobája. Ma itthon ez a nők 40%-át sújtja!

A Párbeszéd számára fontosak a nők!

Meggyőződésünk, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres ország, ha megteremti a férfiak és nők közötti esélyegyenlőséget, amelynek egyik alapja, hogy a nők által végzett munka, ugyanolyan anyagi elismerésben részesül.

Ezért az Alaptörvényben rögzítenénk, az egyenlő munkáért – egyenlő bér elvét. Jelenleg, csak a nők és férfiak egyenlő jogai vannak biztosítva. Amikor először, az egyenlő bérekről Alaptörvény módosítást kezdeményeztünk, azt a Fidesz leszavazta. A cégek számára kötelezővé tennénk a fizetésekről történő nyilvántartás vezetését, amelyet évente az Egyenlő Bánásmód Hatóság felé kell benyújtani.

Hasonlóan az izlandi példához, amennyiben a hatóság szabálytalanságot talál, vizsgálatot kezdeményezhet és bírságolhat.

Hegyesi Beáta elnökségi tag, szakpolitikus”

...

Szólj hozzá