Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ne dobja le a fenyőfát az erkélyről – Komoly bírságra számíthat

Vízkereszttel véget ért a karácsonyi ünnepkör, a településeken megkezdték a lebontott karácsonyfák begyűjtését. Arról, hogy hogyan gyűjtik össze a fenyőket, és mi lesz a kidobott karácsonyfák sorsa a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladékkezelési igazgatója tájékoztatott.

Ne dobja le a fenyőfát az erkélyről - Komoly bírságra számíthat
Ne dobja le a fenyőfát az erkélyről - Komoly bírságra számíthat. Illusztráció (MTI: Balogh Zoltán)

Sámson László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladékkezelési igazgatója elmondta:

becsléseik szerint Budapest esetében, körülbelül félmillió fenyőfát kell összegyűjteniük évente.

Több részletben történik a begyűjtés a fővárosban

„A gyűjtés több részletben történik, az el nem adott fákat már december 25-én elszállítja a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., vízkereszt után pedig külön gyűjtőjáratok is gyűjtik a fenyőfákat” – közölte Sámson László a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette: téli időszakban a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű teljes kapacitással üzemel, Budapest szinte egész területéről ide kerül a vegyes hulladék, a begyűjtött fenyőfákat pedig tüzelőanyagként hasznosítják.

Egyre népszerűbb a műfenyő

Egyre többen vásárolnak műfenyőt karácsonykor, a már elhasználódott, kidobásra szánt darabokat a hulladékudvarok műanyagos konténereiben gyűjtik össze – közölte Ozsvárt Tamás.

Ne dobja le a fenyőfát az erkélyről – Komoly bírságra számíthat

Izsák Orsolya ügyvéd elmondta: aki kárt okoz azzal, hogy a már nem használt fenyőjét kidobja az erkélyről, azt köteles megtéríteni, egy személygépjárműre ráeső fa akár több millió forintos tételt is okozhat. Ilyen esetekben a közterület-felügyelet szab ki bírságot a tulajdonosra vagy bérlőre – tette hozzá.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el

...

Szólj hozzá