Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ne higgy neki, hisz politikus! – G20 mérleg

A G20 -ak hétvégi, Hamburgban megtartott csúcstalálkozóján Putyin elnök ígéretet tett, hogy Oroszország nem fogja manipulálni a szeptemberi német parlamenti választásokat. Miután nemrégiben egyértelművé vált, hogy az oroszok durván beavatkoztak az amerikai és a francia választásokba is, ezt az ígéretet talán csak egyetlen ember hiszi el: Angela Merkel.

Ne higgy neki, hisz politikus! -G20 mérleg
(illusztráció. internet)

Behálózott világ

A G20-ak vezetői 2017. július 7-8-án Németországban, Hamburgban üléseztek. A csúcstalálkozón az Európai Uniót Donald Tusk, az Európai Unió Tanácsának elnöke, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke képviselte. Az idei csúcsértekezlet hivatalos fő témája „a behálózott világ alakítása” volt. A vezetők közös nyilatkozatot fogadtak el többek között a globalizáció előnyeinek megosztásáról és a fenntartható fejlődés javításáról. Ezenfelül egy cselekvési tervet is elfogadtak az együttműködésről  és a közös fellépésről a terrorizmus ellen.

Háttér

A G20-ak csoportját 19 ország és az EU alkotja. A csoport tagjai a világ bruttó termékének (GDP) több mint 80 százalékát állítják elő, és a világnépesség mintegy kétharmadának adnak otthont. Az első csúcstalálkozójuk 2008-ban, a globális pénzügyi válság idején volt, a nemzetközi gazdasági együttműködés fokozása érdekében. Azóta a G20-ak minden évben tartanak találkozót, ezeken a legkülönfélébb gazdasági és pénzügyi együttműködéssel kapcsolatos kérdéseket vitatják meg.

Az Európai Unió négy tagállamával: az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Németországgal és Olaszországgal együtt a G20-ak teljes jogú tagja. Ezenkívül Spanyolország állandó meghívott, Hollandia pedig partnerország. Az EU saját hellyel rendelkezik a G20-ak asztalánál, mivel a világ egyik legjelentősebb gazdasági szereplője.

Hivatalos nyilatkozatok 

Egyetértésre jutottak a G20-csoport hamburgi csúcsértekezletének résztvevői szombaton egy kompromisszumos zárónyilatkozat elfogadásában, amelyben kinyilvánítják, hogy folytatják a küzdelmet a protekcionizmus és a tisztességtelen kereskedelmi üzelmek ellen, visszafordíthatatlannak tekintik és támogatják a párizsi klímaegyezmény zökkenőmentes megvalósítását, miközben tudomásul veszik, hogy az Egyesült Államok kimarad belőle

– írta az MTI.

A migrációs és menekültügyi válsággal kapcsolatban a vezetők megállapodtak arról, hogy fokozzák a koordinációt, valamint hogy fellépnek az embercsempészek és emberkereskedők ellen. A migráció kiváltó okainak kezelése, továbbá a származási és tranzitországok támogatása szándékuk szerint szintén elsőbbséget élvez

A migránscsempészet a szervezett bűnözés körébe tartozik. Az elmúlt évben a csempészek egyedül Líbiában 1,6 milliárd dollár bevételre tettek szert, aminek köszönhetően ellenőrzésük alatt tartják az ország egyes részeit. A terroristákkal is együttműködnek, és még inkább aláássák a Líbia stabilizálására irányuló erőfeszítéseket.

– mondta Donald Tusk elnök a csúcstalálkozót megelőző sajtókonferencián.

A tüntetők gyújtogattak és romboltak

A magasztos célok és nemes humanista eszmék deklarálása ugyanakkor nem mindenkit tévesztett meg. Szélsőbaloldali szervezetek napokig tartó erőszakos tüntetésekkel tiltakoztak a  „burzsoá kormányok, diktatórikus államok, és egymással szemben álló katonai blokkok ellen, amelyek megerősítik a globális kizsákmányolást”. A Wellcome to Hell – Isten hozott a pokolban . nevű tüntetés résztvevői üvegekkel, kövekkel dobálták meg a helyszínt és a G20 -at biztosító rohamrendőröket, akik, sikertelenül próbálták megfékezni a felbőszült tömeget. A közel hatezer tüntető naponta a hajnali órákig kitartott, eközben minden útjukba kerülő épületet, autót tárgyat megrongáltak és felgyújtottak, jelezve haragjukat. A demonstrálók megfékezésére mintegy húszezer rendőr és nagyszámú rohamrendőr vonult az utcára, többszázan megsérültek.

A politikusok tovább hazudoztak

A politikusok most sem zavartatták magukat a tüntetőktől, biztonságos tárgyalótermeikben vígan ígérgettek egymásnak. A beszámolók szerint mind a Merkel-Trump, mind a Trump- Theresa May találkozó sikeres volt, akárcsak a Merkel-Putyin és a Putyin-Trump megbeszélés, ahol az orosz elnök is elégedetten állt fel az asztaltól.

Putyin teljesen normális tárgyalópartnernek nevezte az amerikai elnököt – írja az Index, és azt mondta, hogy

„a televízióban látott Trump különbözik a valóságos embertől. Abszolút pontos, úgy reagál, ahogyan elvárod a beszélgetőtársadtól, meglehetősen gyorsan elemez, és válaszol a feltett kérdésekre”.

A sajtótájékoztatón az orosz elnök elmondta, hogy találkozójukon megállapodtak az amerikai elnökkel, hogy együttműködnek a kiberbiztonságért. Arról is beszélt, hogy Trump részletesen kikérdezte őt az amerikai választások oroszok általi meghekkelésével kapcsolatban. Putyin azt mondta, amennyire tőle tellett, igyekezett kimerítően válaszolni a kérdésekre, és úgy tűnt neki, hogy Trump elégedett a válaszokkal, de ezzel kapcsolatban érdemes inkább magát az amerikai elnököt megkérdezni, -tette hozzá. Az orosz elnök egyébként előzetes ígéretet tett, hogy Oroszország nem avatkozik be  az őszi német parlamenti választásokba. Az oroszok önmérséklete a fentebbiek fényében aligha hihető.

 Hamburg mérlege

A politikusok tehát elégedettek, a rendőrök sebesültek, a tüntetők dühösek.

És hogy hogyan befolyásolja majd az értekezlet a földi halandók világát? A következő hónapokban kiderül. Szeptemberben érdemes lesz odafigyelni a német választásokra.

Szólj hozzá