Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Negyven éve tért haza a Szent Korona és a koronázási ékszerek

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának különgépe 1978. január 5-én, este fél 10-kor landolt Ferihegyen. Ennek a gépnek a fedélzeten tért haza a Szent Korona. Másnap, január 6-án a Parlamentben Cyrus Vance amerikai külügyminiszter adta át a magyar népnek.

Negyven éve tért haza a Szent Korona és a koronázási ékszerek
A Szent Korona, a jogar, az országalma és a kard. (forrás: commons.wikimedia)

A háborús menekülés során került az USA-ba a korona

A II. világháborúban, 1944 októberében a budai Várban a Szent Koronát, és az ékszereket elásták a koronaőrök. A Nyilaskeresztes Párt hatalomra jutásakor vezetőjük, Szálasi Ferenc kiásatta, és a koronára tette le esküjét. A gyorsan közeledő szovjet front elől a királyi ékszereket Veszprémbe, Kőszegre, aztán Velembe szállították. Mikor már nem volt hová menekülni, 1945. március 27-én a koronaőrök Ausztriába vitték. A Szent Koronát, a jogart és az országalmát végül ’45 májusában a Salzburg melletti Mattsee közelében egy hordóban, a kardot pedig egy ládában rejtették el. A koronaőrök amerikai fogságba estek. Kihallgatásuk során árulták el a rejtekhelyet, ahonnan a történelmi ereklyék épségben kerültek elő.

Az Egyesült Államokba szállított koronázási jelvényeket 1945 és 1953 között nyolc különböző helyen őrizte az amerikai hadsereg. Végül a Kentucky állambeli legendás Fort Knox egyik páncéltermében helyezték el. Már Richard Nixon, majd Gerald Ford kormánya is fontolóra vette, hogy visszaadja Magyarországnak Szent István koronáját. Ennek politikai feltételei viszont csak a 70-es évek második felére értek meg. 1977-re Magyarország és az Egyesült Államok viszonya jelentősen javult, rendeződtek a kapcsolatokat terhelő problémák. A Carter-adminisztráció úgy ítélte meg, Magyarország végrehajtja a helsinki egyezmény emberi jogokra vonatkozó előírásait is.

Sem Kádár, sem a politikai vezetés nem lehetett ott

Jimmy Carter, az Egyesült Államok 39. elnöke 1977 végén hozott döntése nagy vitát váltott ki. Tiltakoztak a kongresszusban, és felháborodtak a magyar emigráció tagjai is. Az ellenkezést úgy sikerült feloldani, hogy a Szent Koronát nem az akkori rendszernek, tehát az országot irányító kommunista vezetésnek, hanem a magyar népnek adja vissza az USA. Az Egyesült Államok akkori budapesti nagykövete, Philip M. Kaiser volt. Neki jutott az a hálátlan feladat, hogy közvetítse a magyar kormánynak az amerikai igényt: se Kádár János, se a pártvezetés ne nehezítse meg jelenlétével Carter helyzetét.

Az MSZMP Politikai Bizottsága (PB) 1977. december 13.-i ülésén foglakozott a Szent Korona fogadásával. Az ülés jegyzőkönyvei manapság már nem hozzáférhetőek. Akik viszont korábban kutatták, és ismerik a mechanizmust, tudják, hogy az aznapi 3. napirend keretében a PB tudomásul vette a pártvezetés távolmaradását. Így Kádár János, az MSZMP Központi Bizottsága első titkára, és más pártvezető sem ment el a korona fogadására.

Negyven éve tért haza a Szent Korona és a koronázási ékszerek
A koronázási ékszerek ünnepélyes fogadása Ferihegyen (forrás: Youtube)

A koronát és az ékszereket a magyar nép vehette át

A koronaékszereket tároló ládát – melyen az a felirat szerepelt, hogy „sugárveszélyes tárgy” – biztonsági kísérettel, ünnepélyes konvojban szállították a Parlamentbe. A ládát a Delegációs Teremben helyezték el éjszakára. Mellette egy amerikai és egy magyar diplomata állt jelképes őrséget, a Kormányőrség őrszolgálata mellett.

Másnap, január 6-án az Országház Kupolacsarnokában rendezett ünnepségen Cyrus Vance külügyminiszter nem a kormánya, hanem az „amerikai nép” nevében adta át a koronázási jelvényeket. Azokat pedig nem a magyar kormány, hanem a „magyar nép képviselői” vették át. Hivatalosan Apró Antal, az Országgyűlés elnöke írta alá az átvételi okmányokat, de jelen volt Lázár György, a Minisztertanács elnöke, és Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese is. (Megjegyzés: mindhárman tagjai voltak az MSZMP legfelső vezető testületének). Ott volt még a magyar kulturális és tudományos élet számos jeles alakja is.

Az ünnepségen elhangzott a magyar és az amerikai himnusz, majd – az abban az időben nagyon ritkán használt – Szózat zárta az ünnepséget.

Az „amerikai népet” képviselő Cyrus Vance külügyminiszter azt is kikötötte, hogy a koronaékszereket nyilvánosan állítsák ki. Így a Szent Koronát a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezték el. Az Országgyűlés 1999. december 21-én elfogadott törvénye értelmében 2000. január 1-jén ünnepélyes keretek között (a jogarral és az országalmával együtt) a Parlament kupolacsarnokába került, ahol a mai napig megtekinthető. A koronázási palást továbbra is a Nemzeti Múzeumban látható.

Negyven éve tért haza a Szent Korona és a koronázási ékszerek
Jimmy Carter és felesége 2008-ban nézték meg a koronázási ékszereket az Országházban (forrás: hessenwinkel.wordpress.com)

...

Szólj hozzá