Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nem a Kósa család disznóinak növekvő számában kell a változásnak megnyilvánulnia, hanem a politikában

Dr. Gurmai Zita, az MSZP Hajdú-Bihar megyei 1. sz. országgyűlési választókerületi képviselő- jelöltje. Tagja pártja országos elnökségének, az országos nőtagozat vezetője. Korábban Európa Parlamenti képviselő is volt. A szocialista politikust,- egy kicsit rendhagyó módon–, a Kósa-família csodálatosnak is mondható gazdagodásáról kérdezte munkatársunk.

Nem a Kósa család disznóinak növekvő számában kell a változásnak megnyilvánulnia, hanem a politikában
Fotó: Reviczky Zsolt

bl: Kapott már választ Kósa Lajostól arra, miből telt családjának a nagy bevásárlásra?

Gurmai Zita: Mikor látott utoljára olyat, hogy NER lovag egyenes választ adjon bármilyen, számára kellemetlen kérdésre. Kósa ráadásul több mint lovag: egyenesen grófja vagy talán hercege is a NER-nek, azaz halmozottan fideszes – esély sincs arra, hogy érdemi választ kapjunk tőle.

bl: Nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Kósa família megütötte a lottó ötöst, és ebből futja a befektetésekre? 

G.Z.: Mindent elképzelhetőnek tartok: az is lehet, hogy egy távoli rokon segítette ki, mint azt a fideszes politikust, aki hirtelen talált egy nagy házat a budapesti Rózsadombon, vagy elkezdett a bankszámlája varázslatosan növekedni, ahogy Rogán lakásának négyzetméterei növekedtek. Minden lehetséges a NER világában, nem?

bl: Mit gondol arról, ahogyan a tárca nélküli miniszter magyarázta neje és az édesanyja vagyonosodását a sajtóban? 

G.Z.: Amikor a fiam négyévesen összetörte a kínai vázánkat, színvonalasabb magyarázatot adott.

bl: Mit szól ahhoz, hogy Kósa Lajosnak a legutóbbi, saját kezűleg aláírt vagyonnyilatkozata szerint közel 30 milliós adóssága van? 

G.Z.: Nem mondja? Szervezzünk gyűjtést szegénynek? Remélem, ki tudja majd fizetni, ha másból nem, abból a 120 millióból biztosan, ami a felesége által 6 millió forintért „vásárolt” cég saját tőkéje.

bl:   Biztos ismeri a mondást, hogy “éhes disznó makkal álmodik”. Mikor a 82 éves Kósa anyuka sertéstelepe előtt tartott sajtótájékoztatót, látott a közelben makkos erdőt? 

G.Z.: Nem láttam, de a NER világ mohóságát ismerve, az is lesz, ha szükség mutatkozik. A NER „éhes disznóiban” az a jó, hogy amiről álmodnak, előbb vagy utóbb valóra válik. Hiszen mit is rövidít valójában a NER? Azt, hogy Nem lehet Eleget Rabolni.

bl: Láttam elmélyedt a disznótartás rejtelmeiben. Mit ajánl azoknak a vállalkozó kedvű hazánkfiainak, akik most tervezik, hogy belevágnak a nagyüzemi sertéstenyésztésbe? 

G.Z.. Mindenképpen legyen alacsony sorszámú Fidesz tagkönyvük. Az ezres alatti sorszámok egy kisebb sertéstelepre, a százas alattiak egy közepes EU pályázatra, a húszas alattiak akár autópálya-építésre is feljogosítanak. De ha valaki olyan fiatal, hogy nem is élt még a Fidesz alapításakor, az sem jelent gondot, ha erős a kapcsolati hálója. Gondoljunk csak a poétikusan ifjú korban levő Tiborcz Istvánra, akinek maga Simicska Lajos segített céget gründolni. A mai Tiborczok panasza kicsit másképpen hangzik, mint a Bánk bánban: „És aki száz meg százmilliót rabol, miért nem kaphat inkább öt vagy tíz milliárdot”

Kósa
Kósa

bl: Tudjuk, hogy Kósa Lajos–többek között–a szórványmagyarság nagy szakértője. Nem gondolja, hogy anyukája kizárólag hazaszeretetből vásárolta be magát a hizlaldába, hogy kedvezményes áron szállítsa a disznóhúst a magyar diaszpórának? 

G.Z.: Igencsak meglepne, ha Kósa Lajos önzetlen megfontolásokból tenne bármit.

bl: Elképzelhetőnek tartja, hogy Kósa Lajos, a politikai karrierje végeztével disznókat hizlaljon? 

G.Z.: Hadd kérdezzek vissza: Ön elképzelhetőnek tartotta 25 évvel ezelőtt, hogy ez a szerény, néha a szavakat is nehezen találó debreceni fiatalember budapesti luxuslakásban éljen, hozzátartozói 100 milliós saját tőkével rendelkező cégeket vásároljanak bagóért és pedagógus létükre nagybani sertéshízlalással foglalkozzanak? Én mindenesetre azt gondolom, politikai karrierje a kormányváltással fog véget érni, és a miniszter úr akkortájt többet jár majd a bíróságra a saját és NER-társai meglepő, de nem mulatságos meggazdagodásáról beszélni. Mert a törvény előtt előbb vagy utóbb felelnie kell mindenkinek.

Bl: Ön pártja debreceni képviselőjelöltje. Tudom, sokszor találkozott az utóbbi időben, a választókerületében  élő emberekkel. Mit tapasztalt, hogyan vélekednek a cívis város lakói a volt polgármesterük családjának a gazdagodásáról? Sokan gondolkodnak, hogy sertéstenyésztők lesznek? 

G.Z.: Sokan, és remélem, Debrecenben is a többség az, amelyik úgy gondolja, hogy nem a Kósa család disznóinak növekvő számában kell a változásnak megnyilvánulnia, hanem a politikában. Nem annak kell változnia, hogy jövőre még több állami pénzt nyúlnak le, hanem annak, hogy politikusként ilyesmit elkövethetnek. Én azt tapasztalom, hogy nem a sertéstenyésztők száma növekszik, hanem az elégedetleneké. És ez fog bennünket elvezetni a változáshoz.

...

Szólj hozzá