Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nem kormánygépeket, katonai csapatszállítókat vettünk

„Ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket. Csapatszállító repülőgépeink hadrendjében semmiféle változás nem fog bekövetkezni. A változás mindössze annyi, hogy újabb, modernebb eszközökkel rendelkezik a Magyar Honvédség” – hangsúlyozta a szállítógépek bemutatóján dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter.

Nem kormánygépeket, katonai csapatszállítókat vettünk
Nem lesz szokatlan látvány, hogy ezekből a gépekből politikusok szállnak majd ki. (forrás: MTI/Ujvári Sándor)

Az új, korszerű csapatszállító repülőgépek megérkeztek Kecskemétre

Még tavaly jelentették be, hogy a Magyar Honvédség vásárol két darab használt Airbus A319-es típusú személyszállító repülőgépet. A két gép január 31-én és február 2-án landolt Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis betonján.

Tagadhatatlan, hogy a két korszerű utasszállítóval jelentősen bővült, és korszerűsödött a Magyar Honvédség önálló csapatszállítási képessége. Az eddig alkalmazott Antonov AN-26-osokhoz képest mondhatni mérföldekkel. A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg is mint egy ezer magyar katona teljesít szolgálatot négy földrészen. Első sorban az ő kiszolgálásukra, és honvédelmi szállításokra fogják használni a gépeket.

A 8-9 éves, kitűnő műszaki állapotban lévő Airbusok egyszerre 126 katonát teljes felszerelésükkel, összesen 12 tonnát tudnak szállítani. Belső kialakításuk teljesen olyan, mint egy hagyományos utasszállítóé. Annyi a különbség, hogy a hátsó négy üléssor kivehető, és oda plusz felszerelés rakható be.

A két új honvédségi csapatszállító gépünk ún. légierőfölény-szürke színű, magyar katonai lajstromban szerepelnek, a felségjelzések és a lajstromozás alacsony észlelhetőségi módon láthatóak a gépen. Mindez a NATO szabványnak megfelelően.

Nem kormánygépeket, katonai csapatszállítókat vettünk
Theresa May, brit kormányfő kilép a RAF A330-as szállítógépéből Kínában (forrás: Youtube)

„Elsősorban, másodsorban, és harmadsorban is katonai csapatszállító gépek”

Ezt Simicskó István honvédelmi miniszter többször is kihangsúlyozta a kecskeméti sajtótájékoztatóján. A hazai sajtóban már több írás is megjelent arról, hogy Orbán Viktor burkoltan kormánygépeket vásároltatott magának. Így a honvédelmi miniszter hangsúlyos kijelentései teljesen érthetőek.

Pedig ez csak részben igaz. Az nem kétséges, hogy a két A319-es katonai színekben, magyar katonai lajstromozásban teljesít szolgálatot a Magyar Honvédségen belül. Ez azonban nem lehet akadálya annak, hogy a kormány saját utazásaira használja. Ahogy tette már ezt az AN-26-os katonai gépek esetében is.

Egyébként teljesen bevett gyakorlat, hogy a kormányok a hadseregük állományába tartozó gépeket használják külföldi utazásaikhoz. Elég csak körülnézni Ferihegyen egy nemzetközi diplomáciai esemény napjaiban. Angela Merkel például a Luftwaffe (Német Légierő) 16+02-es, vagy (rövidebb távra) a 14+01-es lajstromszámú, de polgári festésű katonai gépeit használja. Theresa May, brit miniszterelnököt (kiemelt képünkön) a RAF (Királyi Légierő) Airbus A330 Voyager típusú gépe szállítja. Ennek a festése is a NATO szabványt követi.

Így aztán senki számára se legyen meglepő, ha Orbán Viktor és kísérete, vagy akár Áder János a két katonai A319-es egyikével utazik külföldre. Amikor ezt teszik, akkor is a katonai légi szállítási kapacitás részeként teszik majd.

...

Szólj hozzá