Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nem vigyázunk eléggé a gyerekeinkre?

Nemrég egy felmérés eredményeként kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a legtöbb baleset otthon éri a gyerekeket. Ráadásul olyan balesetekről van szó, amelyek kórházi ellátást vagy kezelést igényeltek. Nem hiszik el, hogy az USA-ban melyik házkörüli gép okozza a legtöbb balesetet!

Nem vigyázunk eléggé a gyerekeinkre 2
Kép: internet

A gyerekekre legveszélyesebb eszköz a fűnyíró

Korábban cikkeztük arról, hogy a szülői figyelmetlenséget kihasználva milyen könnyedén el lehet csalni a gyerekeket. A gyerekeknek elég, ha a „kedves” idegen barátságos, van nála némi cukor vagy egy megsimogatható kis kutya. S ha a szülő csak néhány másodperc erejéig nem figyel, majdhogynem az orra elől rabolják el a gyermekét.

A legújabb amerikai felmérés szerint a legtöbb baleset a háztartási készülékek felügyelet nélküli használatából ered. Évente több ezer gyerek sérül meg olyan tárgyaktól, amelyek körülvesznek minket otthonunkban. Az American Journal of Emergency Medicine kiadványában az amerikai Országos Gyermekkórház jelentése szerint az otthon szerzett sérülések száma rohamosan növekszik. Ez komoly aggodalomra ad okot a szakértők szerint.

A gyerekeket érő balesetek 39%-át a vágásos sérülések teszik ki, és riasztóan magas az égési sérülések száma. Az összes balesetet tekintve 15%-os az égési sérülések aránya, és ezek 8%-a olyan súlyos, hogy kórházi ellátásra szorulnak a kis betegek. Ami nagyon megdöbbentő részlete ennek a felmérésnek, hogy a fűnyírók minden évben 4 800 sérülést okoznak a gyermekek esetében, és ezek általánosságban kórházi, sürgősségi ellátást igénylő sebesülések. Az 5-17 közötti korosztályban igen magas volt a fűnyíró okozta sérülés, általában maga a gép okozta a balesetet vagy az általa repített „lövedék”, kavics vagy fadarab okozott sérülést a gyerekeken.

Dr. Gary Smith, a tanulmány vezetője elmondta:

“bár örömmel látjuk, hogy a fűnyírós sérülések száma csökkent az elmúlt években, fontos, hogy a családok felismerjék, hogy ezek a sérülések még mindig gyakoriak a nyári időszakban.”

A leggyakrabban megsérülő testrészek a kezek és a lábak, illetve a lábujjak. Még rosszabbá teszi a felmérési eredményt az a tény, hogy nagyarányú az 5 év alatti gyermekek megsérülése. “Az elmúlt néhány évtizedben a fűnyíró kialakításának javulása valószínűleg fontos tényező a sérülések csökkenésében. Szeretnénk, ha a gyártók tovább javítanák a tervezést, és további szükséges biztonsági elemeket tartalmaznának a gépek” – tette hozzá dr. Smith. Javasolták az automatikus biztonsági funkciók, például biztonsági kapcsoló felszerelését.

Emellett bizonyos biztonsági óvintézkedéseket is szorgalmaznak, ha például 12 év alatti gyermekek használja a fűnyírót. Elsősorban védőöltözet viselését tartanák a legbiztonságosabb megoldásnak. A szemkárosodás az egyik leggyakoribb a fűnyíró okozta balesetek közül, amit a felrepülő kövecskék, fadarabok okoznak. Szemüvegek és/vagy erős cipők viselését javasolják a balesetek minimalizálása érdekében.

Ugyanakkor talán az is segítene, ha 12 év alatti gyerekek egyáltalán nem használnának fűnyírót.Lehetne nekik más kerti elfoglaltságot adni, ami kevésbé veszélyes a számukra.

Szólj hozzá