Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A németek többsége szerint elégtelen az uniós külső határ védelme

Elégtelennek tartja az uniós külső határ védelmét a németek többsége egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

A németek többsége szerint elégtelen az uniós külső határ védelme
A németek többsége szerint elégtelen az uniós külső határ védelme

A németek többsége szerint elégtelen az uniós külső határ védelme

A YouGov közvélemény-kutató intézet felmérésben 66 százalék nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy megfelelően védi-e az Európai Unió (EU) határát az illegális migráció ellen a Törökországgal kötött menekültügyi megállapodás és a Líbiával kezdett együttműködés.

A Die Welt című lap megbízásából készített kutatás szerint a németek általánosságban is elégedetlenek Brüsszel migrációs politikájával, és azt akarják, hogy az EU védje jobban a külső határokat. Így csupán 13 százalékuk ért egyet azzal az állítással, hogy az EU túlságosan bezárkózik, és csak 23 százalék ért egyet azzal, hogy Brüsszel megfelelően kezeli a bevándorlás ügyét, 40 százalék pedig azzal ért egyet, hogy erősebben kell akadályozni a világ más részeiről az EU-ba igyekvő emberek útját.

Azonban a menekültek tagállamok közötti elosztásának kérdésében “a németek többségükben Brüsszel mögött sorakoznak fel”.

51 százalék vallja, hogy valamennyi tagállamnak szolidaritást kell tanúsítania, és szükség esetén ki kell kényszeríteni az elismert menekültek befogadását, és nagyjából egyharmados, 35 százalékos mindazok aránya, akik szerint a tagországoknak önállóan kell dönteniük a menekültek befogadásáról.

A felmérés azt is kimutatta, hogy az ország nyugati részén 53 százalék támogatja a menekültek kötelező befogadását, és 33 százalék ért egyet azzal, hogy a tagországok saját hatáskörben döntsenek a befogadásról. Keleten, a volt NDK területén pedig tíz százalékponttal alacsonyabb, 43 százalékos a kötelező befogadás támogatottsága, és szintén 43 százalék ért egyet azzal, hogy a döntést a tagállamokra kell bízni.

A YouGov 1107 ember megkérdezésével végezte felmérését, december 25-én és 26-án.

...

Szólj hozzá