Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Németh Szilárd, a pukedli-királynő – nem elírás!

DrMáriás életművének jelenlegi szakaszával több alkalommal foglalkoztunk. Az egyszerű szemlélő akár úgy is vélheti, Ő a kortárs festészet Őrkény Istvánja. DrMáriás  alkotásai – akárcsak a nagy író elődé – a valóságról szólnak, pontosan úgy, mint amikor Örkény leírta, milyennek látja a világot, ha lehajol és a lábai között néz hátra.

Németh Szilárd a pukedli királynő - Nem elírás
Illusztráció : Facebook

Előttünk a lehetetlen

DrMáriás 2007 óta fest történelmi személyiségeket, politikusokat, celebeket.  Tavaszi debreceni kiállításának kurátora, Gulyás Gábor szerint:

Ahogyan Csáth Géza naplót írt, úgy fest drMáriás: szelíden, de ügyelve a durvaságokra,  már – már perverz módon. Fontos krónika ez: ha majd kétségek merülnének fel, milyen abszurd világban éltünk itt az ezredfordulón, elég megnézni drMáriás képeit. A művész a lehetetlent idézi meg, mint valódi kelet-európai realista.

A cívis városi kiállítás-megnyitóján Kósa Lajos, a művész közéleti embereket ábrázoló képire utalva mondta:

ebben az egészben van valami eltéveszthetetlenül magyar, meg közép-európai, ami nekem tetszik.

Kósa úgy vélte, a hatalmon levők szeretnek kurzust építeni, szeretik, ha “itt-ott feltűnnek”. Volt amikor “királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoák” voltak a képeken, most más a módi.  Nem véletlen, hogy a debreceni MODEM „Kis magyar pornográfia” című kiállítására, az egyik művész éppen róla, Lali királyról készített mellszobrot.

Megjöttek a debreceni huszárok?

A hajdúság fővárosában egyébként is van „hagyománya” annak, hogy a politikusokat műalkotásokon örökítsék meg. A város egyik szállodájának hallját nagyméretű olajfestmény díszíti, a képen Kósa Lajos huszár egyenruhában pózol, mellette látható megfestve több kollégája is.

A zárójel is bemutatta drMáriás, Orbán Viktorról készített képeit.

A politikus-sorozat legújabb darabja a “Németh Szilárd hercegnéként pukedlizik a cirkuszban” című Chagall hatását némileg idéző alkotás.

Németh Szilárdnak, a Fidesz alelnökének megtetszett a kép, legalábbis erről árulkodik saját közösségi oldalán tett bejegyzése:

Ha elérhető az ára, megvenném drMáriás (Chagall-epigon) képét. Bár a második jobb, s gondolom, jóval többet is ér! Minden szempontból.

Korábban L. Simon László megvette főnökének a “Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik” című alkotást. A képen Lázár zöld vadász zsakettet visel, ahhoz hasonlót, amely a hírhedt fácánvadászat során volt rajta.

A képért drMáriás meglepetésére a kért összegnél többet, mintegy 500 ezer forintot fizetett az államtitkár.

A rezsibiztos még talán nem olyan fontos  közéleti szereplő mint Lázár, így a kép is olcsóbb lehet.

Reméljük a “műalkotás” áráról a modell meg tud alkudni az alkotóval, és szobája becses dísze lesz a festmény.

Szólj hozzá