Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Így zsidóznak a németek

Botrány Németországban! Egy turbó-baloldali párt helyi vezetője sunyi zsidónak nevezte az egyik – szintén a párthoz tartozó – parlamenti képviselőt. Bár kijelentését elmondása szerint megbánta, az természetesen tovább él a közösségi médiában. Németország sem kivétel a tendencia alól, a baloldalt az új antiszemitizmus tartja a markában.

Antiszemitizmus, Németország
fotó: Spiegel

Balos villongás

Mekan Kolasinac – a Baloldal elnevezésű párt Saarlouis városbéli veezetője – egy Facebook bejegyzésében a sunyi zsidó jelzővel illette Bernd Riexingert a párt egyik országos társelnökét, jelenti a Saarbrücker Zeitung. Elmondása szerint megbánta tettét, a média kérdéseire reagálva ugyanakkor kifejtette, hogy zsidó helyett Júdásnak akarta hívni párttársát. Kijelentését követően elnézést kért Facebook oldalán mindenkitől, főként a zsidó kötődésű barátaitól. Birgit Huonker a párt egyik szóvivője közleményében ítélte el Kolasinac antiszemita kijelentéseit. A kijelentés előzményeként – a Saarbrückner Zeitung szerint – a BILD egy cikke szolgált, mely azt állította, hogy Bernd Riexinger a párt parlamenti frakciójának vezetőjét, Sahra Wagenknechtet akarta elkergetni.

A Baloldal pártot – német nevén Die Linke – évek óta rengeteg kritika érte a tagjai között aggasztóan elterjedt antiszemita nézetek miatt, melyeket a párt gyakran Izrael-ellenes kritikának álcáz.

7 évvel a bojkott után

A párt Nordrhein-Westfalen tartományi szervezete  még 2010-ben gazdasági bojkott-kampányt is indított Izrael állama ellen, Wagenknecht passzívan tiltakozott Simon Peresz Nobel békedíjas izraeli ex-miniszterelnök akkori Holokauszt Emléknapi beszéde ellen, mely lépését számos párttársa és az NPD nevű neonáci mozgalom is nagy ovációval és helyesléssel fogadta.

Wagenknecht támogatta azon párttársait, akik szintén 2010-ben a Mavi Marmara fedélzetére szállva próbálták Izrael állam Hamasz elleni blokádját megtörni. Christine Buchhloz a Baloldal egyik parlamenti képviselője támogatja a Hamasz és a Hezbollah terrorszervezetek szerinte „legitim ellenállását”.

Zárul a vasmarok?

A napokban Németországban történtekkel csak azért érdemes foglalkoznunk, mert azt bizonyítják, hogy amennyiben nem figyelünk oda idejekorán a legapróbb antiszemita megmozdulásokra is, azok az évek alatt mozgalmakká dagadhatnak.

Nem véletlen, hogy a történtekkel nagy terjedelemben foglalkozik az izraeli Jueusalam Post is.

Kapcsolódó cikk

Nagy Bandó András: “Megkúrhatnád anyádat szájba tiszai barátom”, így szólt a nagy nemzeti író

Szólj hozzá