Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kerényi Imre: Bayer Zsolt, Wass Albert, Nyírő József a magyar kultúra legjava

A Nemzeti Könyvtár 2017. szeptember 8-án beemelte Bayer Zsoltot, Wass Albertet, Nyírő Józsefet a Magyar nemzet követendő nagyjai közé. Kerényi Imre jó munkát végzett, hisz megmondta, “most mi jövünk”. De kik is azok a “mi”?

nemzetki_konyvtar

Nemzeti Kerényi nemzeti könyvei

Tizennégy új kötettel, köztük Wass Albert, Nyirő József, Jókai Anna, Csoóri Sándor és Bayer Zsolt műveivel bővül a Nemzeti Könyvtár

– jelentette be Kerényi Imre, miniszterelnöki megbízott pénteken a Parlamentben.

“A Nemzeti Könyvtár hitvallása, hogy aki író, azt íróként ítéljük meg és ne politikusként” – hangsúlyozta Kerényi Imre, Nyirő József Isten igájában című regényéről szólva.

A miniszterelnöki megbízott szerint a sorozat szép, komoly termést tett le az asztalra. Az újdonságok között helyet kaptak Gyurkovics Tibor, Somogyváry Gyula, Karácsony Benő, Hankiss János művei, valamint egy Ady Endre verseit, Malonyay Dezső Munkácsy Mihály életrajzát és egy Petőfi Sándor és Arany János levelezését felölelő kötet is.

Kerényi megmondta, és punktum

Nemzeti Könyvtár-sorozatban.

A Kerényi által megálmodott, szándéka szerint

„a magyar írott kultúra legjavát”

összegyűjtő Nemzeti Könyvtár-sorozatra 2017-ben 345 millió forintos költségvetési támogatást kapott, a

„tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért”

felelős miniszterelnöki megbízott pedig egy interjúban dobta be az ötletet, hogy helyet akar adni Bayer írásainak Mikszáth, Kosztolányi, Karinthy, Móricz és mások művei mellett.

Tudja – fűzte hozzá –, hogy a döntés felhördülést fog kelteni, de ő a

szépíró Bayert szereti.

Szólj hozzá