Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nemzeti Vekker

Valamikor, a jelenkori demokráciánk hajnalán, vagy épp reggelén, elhangzott egy mondat, ami azóta szállóigévé vált.

...

Nemzeti Vekker
Nemzeti Vekker

Merjünk nagyot álmodni.

Aki mondta, az nem fogta vissza magát, álomba szenderült és álmodott egy nagyot. Illetve nem is egyet. Sokat. Például azt, hogy Pali bátyánk legyen a Köztársasági Elnök. Lett, de sok köszönet nem volt benne, mert még aláírógépnek is gyengére sikeredett. Aztán álmodott egy olyat, hogy kell egy új tőkés réteg, aki a tenyeréből eszik. Lett Közgép, meg pár igazi nagy cég. Önmagában ezzel még nem lett baj, hanem azzal, hogy a kétkezi munkát ugyanazok csinálták, mint előtte, csak a nyakukra telepedett egy tőkés, aki majd ugyanannyit keresett minden bulin, mint aki csinálta.

Persze be is ütött a krach, a melósnak, vagy az utolsó alvállalkozónak már nem jutott. Mint a Megyeri hídnál. Járni járt, csak nem futotta. Ops!, az a szoci időben történt. Meglehet, ez volt az irányadó? Vagy épp a megoldás? De hogy lemásolódott, az biztos. Aztán kiderült, hogy ez nem jó. Így lassan dagad a buksza, jobb megoldás kell.

Persze előlátó volt Orbán, nehogy baj legyen, megálmodta a 3000 milliárd lenyúlását.

Nem gyenge álom, meg kell hagyni. Megálmodta, hogy a szocik talicskával viszik a pénzt. Megálmodta, hogy így nem jó, kamionnal kell. Megcsinálták a MET-et. De hát Viktor még mindig álmos volt, álmodott még egy nagyot, a letelepedési kötvényt. Hogy az Rogán bulija volt? A fenét. Ugyan ráfogták, mert tudták, senki nem fog örülni neki. Aztán csesztessék a Tónit, majd lázár megvédi. Ki volt ez találva. Innen is dőlt a lé, de még mindig nem volt az igazi.

A gázár elkezdett csökkenni, valami lépni kellett, megálmodta az atomerőművet. Na ez nem volt jó ötlet. Ugyan lepapírozta Putyinnal, paroláztak is egy sort, mert hozzácsapták a bulihoz a gázt is, de hát sok pénz. A gáz meg jött, ahogy a csövön kifért, már nem volt mit tenni. Közben persze megálmodta, hogy neki a legközelebbi szavazást is meg kell “kétharmadozni”, szóval rezsit kell csökkenteni.

Átment jótevőbe és beindult az úthenger, Németh Szilárd képében.

A rezsibiztos, mind a két agysejtjével megtanulta azt a bonyolult kifejezést, hogy rezsicsökkentés. Fújta is éjjel nappal. De megint beütött a baj. A Közgép vezér kissé megorrolt az orosz üzlet okán Viktorra. Persze a valós nézeteltérést az életben nem tudjuk meg, de jó eséllyel a paksi lenyúlások, vagy az oroszok részvétele lehetett a háttérben. Persze Viktor nem sokat teketóriázott, megálmodta Mészárost. Tökéletes választásnak bizonyult. Munkásember, nem kérdez, nem beszél, nem lát, nem hall, nem gondolkozik, nem dönt, ellentétben Simicskával. Szereli a mangalicákat, a mátrai erőműben tudja füstölni a sonkát, kolbászt. Talpraesett, bár kissé ütődött, mert azt sem tudja, mije van.

Aztán megálmodta az Olimpiát is.

Tudta, hogy egy baromság, még Brazília is belerokkant, de “rágógumicsontnak” bejött. Hogy épp a Momentum kattant rá, az már pusztán a véletlen műve volt. Örömmel vette Viktor tudomásul, hogy egy problémától megszabadult. Vaddisznóvágtában le is mondta az egészet. Cserébe megcsinálta a vizes VB-t, az nem volt nagy kihívás. Ugyan háromszor annyi pénz ment rá, meg az uszoda se lett olyan, mint a terveken, de eljött Putyin, így nem lettek álmatlan éjszakái. A dolgok visszakerültek a helyükre, lehetett tovább álmodni. Nem túl rég biztos rémálma lehetett, mert rátört a frász, hogy a 18-as választást akár el is bukhatja, de ismét álmodott egy nagyot. Egy futóversenyt nem csak úgy lehet megnyerni, hogy gyorsabban futunk az ellenfélnél, hanem úgy is, ha elgáncsoljuk az ellenfeleket. Mi az, hogy nem szabályos? A bírák azt mondták, nem láttak semmit, biztos elbotlott a versenyző. Mi ezzel a baj? Szóval, úgy döntött, álmodik tovább. Nagyokat. Mert mer nagyot álmodni.

De van egy kis baj. Álmodni éjjel, alvás közben szoktunk.

Tehát Viktort fel kellene már ébreszteni. Mert ha tovább álmodik, nagy baj lesz. Szóval ébresztőt kellene csinálni. Egy Nagy Nemzeti Vekkerrel. Ami úgy csörög, hogy az egész kleptokrata banda hideglelést kap tőle. Meg frászt. Pedig nekünk már volt ilyen vekkerünk. Úgy cirka 170 éve valami Petrovics gyerek összeácsolt pár versszakot, ami eléggé hatásosnak bizonyult. Még az osztrák császár is kiugrott az ágyából tőle. Lehet, hogy újra kellene olvasni? Vagy értelmezni. Nem biztos, de lehet. Mert hát más a helyzet, nem a sógorék ülnek a nyakunkon, hanem csak egy pár tucatnyi tolvaj, akiket ugyanúgy ki lehet pöckölni a bársonyszékből, mint ahogy befészkelték oda magukat. Baromi demokratikusan, ha már fennen hirdetik, hogy azok, fülkeforradalommal. Mert ezt a szót is ő álmodta meg. Ezért kellene betenni őket egy fülkébe és forrongjanak magukban. Nem őket kell bezárni, hanem az ajtót. Aki kardot ránt, az kard által vész el, mondá a bölcs. Had legyen már igaza annak az öregnek.

De a régi versikét azért csak nem ártana feleleveníteni, mert még elfelejtjük.

Szólj hozzá