Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A nemzetközi bíróság döntését be kell tartani

Jávor Benedek, a Párbeszéd Európai parlamenti képviselője közleményben reagált a luxemburgi bíróság mai döntésére. Jávor saját- és pártja nevében is kijelenti, hogy: Törvénytisztelő európai uniós tagállamként a bírósági döntéseket végre kell hajtani!

A döntés

Elutasította az Európai Bíróság a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet. A testület mai döntésében nem fogadta el a magyar kormány érveit, amellyel megtámadta azt a tanácsi határozatot, amely szerint Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia.

A Párbeszéd szerint egyértelmű döntés született, a kormány félreértette az eljárást és az uniós jogot is. A határozat világos : az EU- s szolidaritást komolyan kell venni, részt kell venni a közös európai megoldás kidolgozásában és végrehajtásában.

1294 menedékkérelem elbírálása semmiféle nehézséget nem jelent

A Párbeszéd úgy gondolja, hogy az Európai Bíróság döntését végre kell hajtani, annak elutasítása végső soron az EU-tagság megkérdőjelezését jelentené, így végleg elszigetelné és az Unióban zajló folyamatokon kívül helyezné Magyarországot. Az 1294 menedékkérelem elbírálása semmiféle nehézséget nem jelent a magyar hatóságoknak, az ország képes a feladatok ellátására és a kis számú menekült befogadására.

A Párbeszéd korábban ismertette konkrét megoldási javaslatait. A letelepedési kötvénybizniszt kell véglegesen megszüntetni, mert az valódi kockázatokat és korrupciót jelent. A párt felszólítja a kormányt: viselkedjen végre teljes jogú tagként és a hisztériakeltés vagy elterelés helyett aktívan vegyen részt a közös ügyek megoldásában.

A Párbeszéd már eddig ezeket a nézeteket vallotta, így Jávor Benedek közleménye, csak megerősíti, hogy a párt a választási kampányban sem tér le az eddig járt útról a menekült kérdésben sem.

Kapcsolódó cikkek

Magyarország keresztény és demokrata – szóban. Tettekben: nem segítünk senkin

Orbán ordas kötcsei lódítása

Szólj hozzá