Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Nemzetközösség Napját ünnepelték Londonban

„A Nemzetközösségben nincs hasonlóság a múlt birodalmaihoz. Teljesen új gondolat, amely az emberi szellem legjobb tulajdonságaira épült: a barátságra, hűségre és a szabadság és a béke utáni vágyra.” E szavakkal lett 1952-ben a fiatalon trónra lépő II. Erzsébet a Nemzetközösség feje, mely titulus a mai napig is uralkodói címének részét képezi. A Nemzetközösség Napját hagyományosan március második hétfőjén ünneplik a tagállamokban, így Londonban is.

A Nemzetközösség Napját ünnepelték Londonban
A Nemzetközösség országai (forrás: Twitter/CD)

Színes ünnepség a Westminster Abbey-ben

A westminsteri apátságban, az angol királyok koronázó templomában emlékeztek meg március második hétfőjén a Nemzetközösség Napjáról (Commonwealth Day). A hagyomány szerint II. Erzsébet királynő, a Nemzetközösség feje a brit királyi család több tagjának a jelenlétében üzenetet intéz a jelenleg 53 országot számláló Nemzetközösséghez.

A nemzetközösségi tagországok küldöttei is részt vesznek az ünnepi eseményen. Az anglikán egyházi szertartás keretében megrendezett ünnepségen méltatják a Nemzetközösség egységét, sokszínűségét. Hagyomány, hogy minden évben egy neves brit előadó lép fel az eseményen. Ebben az évben ez a megtiszteltetés Liam Payne, angol énekest és dalszerzőt érte.

Az ünnepi eseményre a királynőt férje, Fülöp edinburgh-i herceg nem kísérte el. Ismeretes, hogy ő tavaly ősszel visszavonult a nyilvános szereplésektől, korára való tekintettel. A királyi családból megjelent Károly, walesi herceg és Kamilla, cornwall-i hercegnő. Ott volt Vilmos, cambridge-i herceg várandós feleségével, Katalinnal. Harry herceg pedig menyasszonya, Meghan Markle oldalán érkezett. Megjelent továbbá András, yorki herceg, Anna királyi hercegnő, Alexandra hercegnő, Brigitta gloucester-i hercegné, Zsófia wessex-i grófnő is.

Szuverén államok egyedülálló szövetsége

A Nemzetközösség (Commonwealth of Nations) olyan nemzetközi szervezet, amelyet túlnyomórészt a Brit Birodalomból kialakult független államok hoztak létre. (Két tagállama soha nem állt brit uralom alatt.) Ezen a néven 1948 óta működik, 53 szuverén állam a tagja. A tagállamok 4 évente tartják meg a Nemzetközösségi Játékokat, a világ második legnagyobb sporteseményét az olimpia után. Évente tartanak csúcstalálkozót, mindig más tagállamban. Ebben az esztendőben, áprilisban London ad otthont a nemzetközösségi csúcsnak.

Elődje az 1926-ban alakult Brit Nemzetközösség (British Commonwealth of Nations) volt, és 1947-ig ezen a néven működött. Sokszor még ma is így említik, de ez politikailag nem pontos. Ugyanis a közösség egyenrangú partnerek társulása, és a britek nincsenek kiemelt helyzetben.

A Nemzetközösség nem politikai unió és nem ad jogokat az Egyesült Királyságnak, hogy hatalmat gyakoroljon a többi tagállam ügyei felett. Elsősorban olyan szervezet, amely különböző gazdasági és politikai hátterű államoknak ad lehetőséget a szorosabb, egyenlő alapokon nyugvó kapcsolatra. Fő tevékenységei azt célozzák, hogy megteremtsék a légkört a tagállamok együttműködésére a gazdaságban, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításában és a jó kormányzati gyakorlatok terjesztésében.

Nem automatikusan a brit uralkodó a Nemzetközösség feje

A Nemzetközösség feje (Head of the Commonwealth) II. Erzsébet, akinek személye a Nemzetközösség tagjainak szabad társulását jelképezi. Louis St. Laurent, kanadai miniszterelnök által kigondolt 1949-es Londoni Deklaráció mondta ki, hogy a független országok szabad társulásának szimbóluma a brit uralkodó. Ő ennek megfelelően a Nemzetközösség feje, de nem a brit Korona jogain keresztül. Ez többek közt azt is jelentette, hogy a Nemzetközösségi köztársaságok anélkül lehettek a közösség tagjai, hogy elismernék a brit uralkodót államfőjüknek. Ugyanakkor az uralkodót elismerhetik a közösség szimbolikus fejének. Például amikor 1950-ben India köztársaság lett a Nemzetközösségen belül, elismerhette VI. György, brit királyt a társulás szimbólumának, de államfőjének nem.

A Nemzetközösség feje cím szimbolikus és nem jár hatalommal a tagállamokban. A csoporton belül ugyanakkor 16 állam, a Nemzetközösségi Királyságok II. Erzsébetet ismeri el uralkodójának és ezzel államfőjének. Uralkodói címei nem állnak kapcsolatban egymással, tehát egyik sem a másikból ered jogilag. A királynő minden nemzetközösségi királyságnak külön-külön uralkodója, így fel sem merül, hogy ezek az államok bármely szempontból ne lennének egyenlők egymással. Minden egyes uralkodói cím végén ott áll: “a Nemzetközösség feje”.

A cím jogilag nem a Brit Koronától eredeztethető. Ezért elméletileg előfordulhat, hogy a Nemzetközösség tagjai a II. Erzsébetet követő uralkodót nem ismerik el automatikusan a Nemzetközösség fejének. Igaz, a Nemzetközösség kormányfőinek 1997-ben tartott találkozóján az volt a konszenzus, hogy a cím maradjon a brit uralkodóé.

...

Szólj hozzá