Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ha a kormány átvert, legyen népszavazás! – lép a Devizahitelesekért Mozgalom

Miközben a kormánypártok szerint rendezve van a devizahitelesek ügye, a bankok kamatos-kamattal hajtják be a bedőlt, vagy a turbó-forintosított devizahiteleket. A Devizahitelesekért Mozgalom népszavazás kiírását kezdeményezi egy veresegyházi lakossági fórumon.

...

Népszavazás, Devizahitel-károsultak
Devizahitel-károsultak korábbi akciója (forrás: Wikipedia)

Mindent megtettünk! Megtettek??

Látszólag mindenki meg akarja menteni a deviza-károsultakat. A parlamenti ellenzéki pártok tülekednek a károsultak kegyeiért. Az egyik fórumokat, és panasznapokat tart, a másik pedig kerekasztalok mellett hallgatja az eladósodottakat. De érdemi változást, kézzel fogható eredményeket egyik sem tud felmutatni!

A FIDESZ-KDNP médiagépezete pedig mindeközben telekürtöli az országot azzal, hogy ők bizony megmentették a deviza-károsultakat! Elszámoltatták a bankokat, és kártalanították az átvert, és kifosztott áldozatokat. És az a 734 milliárd forintos kár, amit a bankárok okoztak az átvert károsult családoknak? Egyetlen bankárnak sem görbült még a haja szála sem!

Egyik parlamenti párt sem szervez országos megmozdulást, pedig országos lefedettsége van mindegyiknek. Így akár valamennyi megyében mozgósíthatná a megyei szervezeteit. De egyik sem teszi! Fizikailag egyik sem akadályozta a kilakoltatásokat. Az ellenzéki pártok hatalmas létszámuk ellenére tétlenül végignézték, hogy gyerekes családokat és idős, beteg embereket az utcára dobjanak a végrehajtók!

A politikusaik maximum a parlamentben duzzogtak. Pedig akár a teljes parlamenti frakció kivonulhatott volna egy-egy kilakoltatás helyszínére. Akár élő kordonnal is körbe vehette volna a szerencsétlen átvert családokat, hogy fizikailag is védje őket. Ha lehetett „kordonbontást” tartani, ezt is meg lehet tenni!

Népszavazás, Devizahitel-károsultak
A Devizahitelesekért Mozgalom is aláírásokat fog gyűjteni a népszavazásért (Foto: Elekes Andor/Wikipedia)

Ezzel szemben a valós helyzet elkeserítő!

A fenti állításokat a Nemzeti Civil Kontroll nevű polgárjogi mozgalom honlapján is olvasható felhívás sorolja fel. A Devizahitelesekért Mozgalom 2017. december 7-én 18 órakor, a veresegyházi lakossági fórumán fogja bejelenteni népszavazási kezdeményezését.

Az RTL Klub december 1-jei Híradója szerint jelenleg 122 ezer jelzáloghiteles tartozik három hónapnál régebb óta a törlesztő részletekkel.

A csatorna arról számolt be, hogy az idei év első felében 35 százalékkal több lakáshitelt vettek fel, mint tavaly, de ezek jellemzően forinthitelek, az MNB szerint pedig ezeket tudják fizetni a hitelesek. A szakértők szerint azonban nem mindegy, milyen távon rögzített havi törlesztést vállalnak a hitelt felvevők.

Ennek ellenére még mindig a devizahitelek okozzák a legfőbb problémát, havonta ezer család veszíti el ugyanis a lakását a mára már forintosított devizahitelek miatt. A legfrissebb adatok szerint 2017. III. negyedévben 2922 lakást kellett kényszerből értékesíteni. Viszont 2013 óta 44 ezer család ingatlanát adták el. Ebből 31 ezer a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 10 ezret maguk a tulajdonosok adtak el, 4 ezret pedig a bankok. A híradás szerint jelenleg 122 ezer jelzáloghiteles tartozik három hónapnál régebb óta a törlesztő részletekkel.

Ajánlat a pártoknak

Ezt a helyzetet, valamint a politikai pártok, és a „devizás érdekvédő csoportok” tehetetlenségét elégelték meg a szervezők, amikor végső érvként a népszavazás intézményéhez fordulnának.

Felhívásukban felajánlják, hogy annak a parlamenti pártnak, amelyik felvállalja, hogy tagsága segítségével elindítja ezt a kezdeményezést, minden segítséget megadnak a közelgő választási kampányban.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

Szólj hozzá