Zárójel
A rendőrség figyelmeztet
fotó: pixabay

A net veszélyes fegyver – a rendőrség felhívása + videó

Nemzetközi kampány keretében figyelmeztet a rendőrség az internet sötét oldalára, ami a gyanútlanul az interneten böngésző gyerekekre, fiatalokra, vagy éppen a felnőttekre les. 

Bemutatta a rendőrség

azt a kisfilmet, amiben felhívják a figyelmet a neten a gyerekekre leselkedő veszélyekre. Hírportálunk,  Zárójel.hu beszámolt a nemrégiben a fiatalok körében népszerű Kék Bálna névre hallgató játékról, melynek hatására több gyerek lett öngyilkos.

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ koordinációja mellett megvalósuló 2017-es Operatív Akcióterv alapján több ország – köztük Magyarország – rendőrsége célul tűzte ki, hogy partnereivel együtt felhívja a figyelmet a gyermekek online szexuális kizsákmányolása elleni küzdelem jelentőségére.

A videó valós eseményeket feldolgozó két története az online szexuális bűncselekmények tipikus elkövetési módszereit mutatja be. Az elkövetők az interneten keresztül próbálnak kép- vagy videó-felvételt szerezni, amellyel később szexuális vagy anyagi érdekből zsarolhatják áldozatukat.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az online identitás védelméről is gondoskodni kell. Fenntartásokkal kell kezelni, amikor egy ismeretlen az interneten keresztül próbál kapcsolatba kerülni; nem lehet tudni, hogy valójában ki ül a másik számítógép előtt.

Hat tanács a fiataloknak:

Ne ossz meg intim felvételeket!

Ha zsarolni próbálnak, azonnal szakítsd meg a kapcsolatot!

Ne fizess a zsarolónak!

Kérj segítséget! Nem vagy egyedül.

Őrizd meg a bizonyítékokat – készíts képernyőfelvételt!

Haladéktalanul tegyél bejelentést a rendőrségen!

A rendőrség új kampánya során minden hónapban más-más témát érintő, a biztonságos internethasználatot elősegítő információs anyagot tesz közzé honlapján – a májusi téma a grooming és a megfélemlítés.

(forrás: police.hu)
Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

Visszajelzés
avatar
wpDiscuz