Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

New York Times: Szégyen, amit az Orbán vezette Magyarország tesz

Az Amerikában megjelenő lap szerkesztői állásfoglalásban ír hazánkról. Nem éppen a kormány imázsépítési szellemében, inkább kritikusan, reálisan. Rögtön a címben azt írják, hogy az Orbán vezette Magyarország súlyosbítja a menekültválságot. 

New York Times: Szégyen, amit az Orbán vezette Magyarország tesz

Szégyen

A cikk megemlíti, hogy Magyarországon semmilyen megoldás nem született a humanitárius válság kezelésére. Miközben menekültek ezrei az életüket kockáztatva vágnak neki a Földközi-tengernek, hogy menedéket találjanak az erőszak elől, addig több közép- és kelet európai ország – különösen Magyarország – barátságtalanul áll hozzá a problémához, és makacsul megtagadja a menekültek befogadását.

A lap szerint ez szégyen, ha azt vesszük, hogy 1989-ben épp Magyarország volt az, amelyik megnyitotta a határait összekötve így a keletet és a nyugatot. Akkor az emberi jogok általánosan elfogadott nemzetközi elveire és humanitárius megfontolásokra hivatkozott Magyarország.

„Szomorú, hogy olyan országok, amelyek korábban a vasfüggöny lerombolását ünnepelték, néhány muszlim menekült befogadásában most az európai jog és értékek megsértését látják”.

2015-ben az Európai Unió úgy döntött – írja a cikk szerzője – hogy segít a menekültáradattal birkózó Olaszországnak és Görögországnak, és helyet biztosít 120 ezer menekültnek, akkor Magyarország és Szlovákia az Európai Bíróságra (EB) vitte az ügyet.

A kvótaperben az EB ezen a héten Magyarország ellen ítélt, a lap szerint azonban a döntés egyébként sem sokat javítana a menekültek helyzetén, hiszen amúgy is csak az érintettek alig negyedének a sorsát rendezné.

Ahhoz, hogy megítélhesse, mennyiben mond Orbán igazat akkor, amikor azt fejtegeti, hogy mi védjük meg Európát, nézze meg az alábbi képet:

illusztráció: kettős mérce

Trump és Orbán neve egy mondatban!

Nem Magyarország az egyetlen, amely ki akarja zárni a bevándorlókat. Ezen a téren Donald Trump amerikai elnök is botrányos példát mutat, és a Brexit is jórészt a bevándorlók kizárása érdekében született meg.

Különösen szomorú azonban a New York Times szerint, hogy olyan országok, amelyek korábban a vasfüggöny lerombolását ünnepelték, néhány muszlim menekült befogadásában most az európai jog és érték megsértését látják.

A lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök részéről különösen arrogáns lépés volt, hogy még pénzt is kért az Európai Uniótól a határok védelmére. Az Európai Bíróság döntésének most arra kell emlékeztetnie Magyarországot és a szomszédait, hogy az emberi jogok és a humanitárius megfontolások, amelyeket régen olyan fontosnak tartottak, nem opcionálisak.

(forrás: hvg)

Szólj hozzá