Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Brüsszel bohóca, a faramuci Farage korszakos ötlete, ami mindent megold

Nigel Farage szerint azért kellene mégis újabb népszavazás Nagy-Britannia EU-tagságáról, hogy végleg elhallgassanak az ellenzők. Mert tuti, hogy így lenne…!

Brüsszel bohóca, a faramuci Farage korszakos ötlete, ami mindent megold
Nigel Farage, brit EU-képviselő magyarázza új ötlete lényegét (forrás: Youtube)

A győztesek mindent elsöpörnének…

A különc brit európai parlamenti képviselő, Nigel Farage korábban hallani sem akart arról, hogy esetleg megismételjék a referendumot. Most viszont azt találta ki, hogy mégiscsak kellene egy másik voksolás. Mert az előzőnél sokkal nagyobb arányú lenne a brexit-győzelem. Ez pedig “nemzedéknyi időre elhallgattatná” a kilépést ellenző hangokat.

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője, a Channel 5 brit kereskedelmi televíziónak adott interjút. Kijelentette, egyértelművé vált számára, hogy “a Blair- és Clegg-félék soha nem adják fel, végig fogják nyavalyogni az egész Brexit-folyamatot”. Nos ez adta azt a korszakalkotó ötletet, hogy tartsanak egy újabb népszavazást.

Nigel Farage az EU-ellenes brit tábor legnagyobb szószólója a nyilatkozatában Tony Blair, volt munkáspárti miniszterelnökre és Sir Nick Cleggre, a Liberális Demokraták korábbi vezetőjére célzott. Ők rendszeresen szót emelnek a Brexit ellen. És ez nem minden! A The Observernek vasárnap azt nyilatkozta, hogy egyre jobban aggódik amiatt, hogy a Brexit-ellenesekhez került az irányítás. “Csak a bennmaradás-pártiakról hallani. Többségük van a parlamentben, és ha nem szedjük össze magunkat, vereség lehet a történelmi győzelem vége.”

Mint közismert, Theresa May, miniszterelnök ragaszkodik a 2016-os népszavazás eredményének tiszteletben tartásához. Álláspontja szerint egy második népszavazás a szavazók elárulása lenne. A Downing Street az interjú után máris jelezte, hogy nem lesz második népszavazás.

Brüsszel bohóca, a faramuci Farage korszakos ötlete, ami mindent megold
Nigel Farage - lehet, hogy nem hisznek nekem? (forrás: Youtube)

…hacsak nem visszafelé sül el

Nem győzöm idézni egy korábbi vezető magyar politikus szavait, aki azt mondta, hogy „nem a közvéleménykutatást kell megnyerni, hanem a választásokat”. Ennek az axiómának a figyelmen kívül hagyása lett majdnem a May-kormányzat vége is. Ugye emlékszünk, hogy tavaly a közvélemény-kutatások elsöprő konzervatív győzelmeket jósoltak. Ezen felbuzdulva oszlattatta fel az Alsóházat May. Majd a saját dugájába dőlt, amikor szembesült a végeredménnyel.

Véleményem szerint alapvetően a Brexit-szavazás is visszafelé sült el. Senki sem számított a történelmi végeredményre. Emlékszem, amikor a szavazás másnapján a különböző televíziós csatornák közvetítették Londonból a reakciókat. Rengeteg döbbent arc, és rengeteg könny volt – persze az örömmámorban úszók mellett. De a politikusok reakciója volt igazán érdekes.

Nem feledem, amikor Farage reakcióját várták. Ott álltak a stábok a londoni lakása előtt. Mindenki – persze én is – arra számított, hogy széles, üdvözült vigyorral a képén, mindkét kezét az égnek emelve „V”-t mutatva lép ki. Hiszen a kilépéspártiak legélesebb, leghangosabb, legcinikusabb hangja ő volt. Ezzel szemben, amikor kilépett, majdhogynem lesütött szemekkel, de rém zavartan igyekezett mielőbb kocsijába szállni. A rengeteg kérdésre csak annyi mondott, hogy most megy az UKIP vezetőségi ülésére, és értékelik a helyzetet. Ezt az egy mondatot is alig tudta elmondani, majd sietve elhajtatott.

Később persze már Brüsszelben és Strasbourgban is széleseket vigyorgott, és szentül meg volt győződve, hogy mekkorát nyert. Most ehhez képest megint előállt egy ötlettel, ami szerinte csak megerősítené a kilépési döntést.

A meccs még nincs lefutva. Nagyon sokan – még a Brexit-pártiak közül is – hiszik azt, hogy a kilépési tárgyalások végén, a válási egyezmény teljes ismeretében annak megerősítéséről a briteket urna elé kell hívni. Ez ugyanis nem a korábbi kilépési népszavazás „újrázása” lenne, hanem egy teljesen más demokratikus aktus. Mondjuk Farage biztos nem erre gondolt, de ez még akár meg is valósulhat. Viszont koránt sem biztos, hogy úgy, ahogyan ő ezt elképzeli.

...

Szólj hozzá