Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

„No deal”, no money! – Philip Hammond bezárta a kincstár ajtaját

Miután Theresa May bejelentette, hogy nem biztos, hogy lesz megállapodás az Unióval, Philip Hammond elzárta a pénzcsapot. A pénzügyminiszter azt mondta: nem fogja megnyitni a Kincstár kasszáit, amíg azt nem lehet felelősen megtenni.

Philip Hammond bezárta a kincstár ajtaját
Philip Hammond, pénzügyminiszter és a kincstári "Kulcsok Őre" (Kép: Flickr)

Hammond nem ad pénzt, amíg tart a káosz

Philip Hammond, brit pénzügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy felelőtlenség lenne milliárdos kiadásokat kezdeni, amíg nem tisztázzák le a May által vázolt vészhelyzeti terveket. Ezek a tervek hatalmas pénzösszegeket fodítanának az új informatikai rendszerekre, a határátlépések koordinálására, kamionparkokra és extra munkatársakra. A Pénzügyminisztériumnak már így is szembe kell néznie  olyan kiadásokkal, amelyek “fekete lyukként” nyelik el a költségvetési pénzeket.

Hammond, a hétfői alsóházi beszéd után zavarosnak nevezte a helyzetet, ám a pénzügyminiszter eme lépése csak növelte és növeli a káoszt. Philip Hammond korábban azt mondta, hogy fedezik a Brexit kiadásait, ám a kormánynak minden lehetőségre fel kell készülnie, beleértve azt is, hogy nem lesz megállapodás. “A kormány és a kincstár felkészült” – írta a kancellár a The Times egyik cikkében. “Minden eshetőségre terveztünk, és megtaláljuk a szükséges forrásokat, amelyekhez akkor nyúlunk, ha erre szükség van.”

Ezután tehát, váratlan fordulatként értékelhetjük, hogy egy nappal azután, hogy Theresa May bejelentette a vészhelyzeti terveket, Hammond bezárja a kincstár ajtaját. A vészhelyzeti tervek arra irányulnak, hogy a határátlépési procedúra során elkülöníthető legyenek a vállalkozások és a magánszemélyek.

May sok kritikát kapott hétfőn az alsóházban. Az EU-val való megállapodást pártoló “pro-EU” csoport “sokkoló felelőtlenségnek” minősítették, hogy a miniszterelnök “nem foglalkozik” a veszélyekkel, amelyek egy megegyezés nélküli kilépéssel járhatnak.

A pénzügyminiszter a megállapodásra épülő kilépést támogatja

Hammond a kabinet egyik vezető hangja, akiről köztudott, hogy szintén az Unióval való megállapodásra törekszik. A tervek szerint a pénzügyminiszter vezeti végig az Egyesült Királyságot a kilépés útján. Hammond egy hosszú távú megállapodást támogat, ami átmeneti időszakot biztosít 2019 márciusa, a kilépés után. Ezt szükségesnek ítéli, annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság elkerülje a gazdasági károkat vagy épp az összeomlást. A már említett cikkében világossá tette, hogy a befektetők figyelmen kívül hagyják a növekvő bizonytalanságot. “Közvetlen prioritásunk a bizonytalanság megszüntetése”- írja Hammond az értekezésben. “Ezt kétféleképpen fogjuk megtenni. Először is, egy időben korlátozott, végrehajtási időszakra vonatkozó megállapodás biztosításával – ez létfontosságú ahhoz, hogy a vállalkozásoknak és az embereknek legyen lehetőségük a jövőre való felkészüléshez. Másodszor, az EU-val való jövőbeli hosszú távú kapcsolatunk feltételeinek kialakításával.”

Az EU szintén „no deal”-re készül?

Brüsszelben az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk azt javasolta, hogy az EU kezdjen el tervet készíteni arra az esetre, ha a kilépési tárgyalások még karácsony után is a vergődés fázisában tartanának. Donald Tusk cáfolta May azon kijelentését, hogy az EU egyetért azzal, hogy “elegendő előrelépés történt” a pénzügyi rendezésről, a polgárok jogairól és az ír határról, ami lehetővé tenné a kereskedelmi tárgyalások megkezdését.

Simon Stevens, az NHS vezérigazgatója és Ben Bradshaw, az Open Britain csoportot támogató munkáspárti képviselő egybehangzó véleménye: “Megdöbbentő felelőtlenség a miniszterelnöktől, hogy ismételten a megállapodás nélküli kilépéssel fenyegetőzik, anélkül, hogy megkérdezné a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS), hogy egyáltalán felkészülhessenek a várható következményekre. ”

Vajon milyen esélye van az Egyesült Királyságnak jól felkészülni egy megállapodás nélküli kilépésre, ha közben hiányzik a támogató, belpolitikai  együttműködés?

Szólj hozzá