Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

EPP-elnök: a növekvő feszültségek miatt Délkelet-Európa visszatérhet a “sötét múltba”

A növekvő feszültségek és a nacionalista párbeszéd miatt Délkelet-Európa visszatérhet a “sötét múltba” – jelentette ki Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke csütörtökön Zágrábban, az Egyházakkal és vallási intézményekkel folytatott párbeszéd című, sorrendben 20. konferencia megnyitóján.

...

EPP-elnök: a növekvő feszültségek miatt Délkelet-Európa visszatérhet a "sötét múltba"
EPP-elnök: a növekvő feszültségek miatt Délkelet-Európa visszatérhet a "sötét múltba"

Délkelet-Európa visszatérhet a “sötét múltba”

Kiemelte, hogy a vallások közötti párbeszéd kulcsfontosságú szerepet tölt be a mai Európában, főleg egy olyan többvallású és soknemzetiségű régióban, mint a Balkán. Sajnos még mindig a nacionalista retorika érvényesül a párbeszéddel szemben, ami újabb feszültségekhez vezet, és ezért a régió könnyen visszatérhet a “sötét múltba” – hangsúlyozta.

Daul emlékeztetett a második világháború utáni francia-német megbékélésre. Szerinte egy hasonló kezdeményezés segítene a Balkánon is a béke megteremetésében. Lehet, hogy eltart egy-két emberöltőig a múlttal való megbirkózás – mondta, de úgy vélte: meg kell állítani a nacionalizmus és a gyűlölet terjedését, hogy ne következhessen be egy újabb háború. Az EPP elnöke figyelmeztette Andrej Plenkovic horvát kormányfőt, hogy felelősséggel tartozik a régióért, és segítenie kell a szomszédos balkáni országoknak abban, hogy “teljesüljön európai álmuk”.

Plenkovic jelezte:

fel fogja hívni a horvát közvélemény figyelmét a toleranciára, a befogadásra és a megértésre. Szavai szerint a EPP-ben és a Horvát Demokratikus Közösségben (HDZ) – amely párt tagja az Európai Néppártnak – is arra fektetik a hangsúlyt, ami összeköt, nem pedig arra, ami szétválaszt.

A két napig tartó konferencián a vallás szerepéről az integrációban, a migrációról és a menekültválságról, valamint annak következményeiről a társadalomra és a kultúrára, továbbá a kölcsönös megértésről folytatott együttműködésről tárgyalnak.

A megbeszélésen horvát miniszterek, európai parlamenti képviselők, a EPP tagjai, valamint egyházi közösségek vezetői vesznek részt.

Szólj hozzá