Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nyári színházi körkép – 1. rész: Vidéki programdömping

A fanatikus színházrajongók élete – már egy ideje – nyáron sem áll meg. Miután júliusban bevásároltak a legnépszerűbb darabok őszi előadásaira, hátradőlhetnek, és egy hideg limonádé mellett, nekiállhatnak az azonnali kikapcsolódásnak. Hogy hol teszik ezt, nagyjából mindegy, mert országszerte megszámlálhatatlan nyári színház közül válogathatnak és várja őket a vidék ajánlata is.

Nyári színházi körkép – 1. rész, Vidéki programdömping
(fotó: internet)

A szabadtér egészen más

Habár ma már vannak nyáron is működő, légkondicionált színházak is, a szabadtéri előadásoknak azonban pont a szabad levegő a legnagyobb húzóereje. Egy réteg szúnyogirtó, némi nyáresti hűvösség egyedülálló kombó és már jön is a hangulat. Egyszóval nem szabad kihagyni ezt a pár hónapos lehetőséget, mert a választék hatalmas, nyári-színház, nyári színház hátán.

Szentendre

Nyári színházi körkép – 1. rész, Vidéki programdömping
(illusztráció. internet)

A Szentendrei Teátrum – a vidék egyik legrégebbi nyári színháza – műsorát is érdemes átolvasni, ahol a Liliomfitól az Egy őrült naplójáig számtalan előadás, koncert közül válogathatunk.

Szeged

A legnépszerűbb nyitott helyszín a több mint 80 éves Szegedi Szabadtéri Színpad, idén is ugyanazt a színvonalat nyújtja, mint amire évek óta számítunk. A Budapesti Operettszínház szokásává vált, hogy minden évben itt tartja meg legnagyobb sikert valószínűsítő új bemutatóját. Idén ez a várható nagy durranás a Notre Dame-i toronyőr musical.

Kerényi Miklós Gábor rendezésében az Operettszínház bevált gárdájával kicsi a csalódás esélye, pláne a darabhoz ilyen jól illeszkedő környezetben, a Szegedi Dóm kész háttere előtt.

Nagy sikerre számíthat Béres Attila rendezésében a Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című előadása, melyben Alföldi Róbertnek is jutott szerep.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranajának Ajándékkoncert kategóriába sorolása a legjobb döntés volt. Ez a megunhatatlan előadás valóban jutalom annak, aki megnézi.

Pécs

A Pécsi Nyári Színház idén egy helyszínen, de majdnem két hónapon keresztül minden nap nyitva áll a nézők előtt. Ebben a szezonban 12 vígjáték közül választhatunk, de persze aki teheti, akár az összeset is megnézheti. Figaró házassága, Boeing, Boeing, Pesti barokk, a legjobb, ha rábökős módszerrel döntünk.

 

Nyári színházi körkép – 1. rész, Vidéki programdömping
(fotó: Pécsi Nyári Színház)

Keleti és déli végek

Arra felé se csendes a nyár, hol ilyen, hol olyan “csepűrágók” verik fel az esték csendjét.

Eger

Az Agria Nyári Játékok egyik csemegéje az eredeti helyszínen a várban előadott Egri csillagok című történelmi musical.

Nyári színházi körkép – 1. rész, Vidéki programdömping
(fotó Agria Játékok)

Igazán irigylem az egrieket, akik a négy helyszínen még tömérdek gyerekdarab közül is választhatnak.

Gyula

Nyári színházi körkép – 1. rész, Vidéki programdömping
(fotó: Gyulai Várszínház)

A Gyulai Várszínházban ebben az évben Blues és Jazz fesztiválon kívül musicalt, operettet, számtalan stílust élvezhetünk. Fontos hír az ingyenes gyerekelőadás Rongy Elek, a példakép címmel. Íme a szellemes beharangozó:

„Makkon Hízott Nagy Macának tizenharmadik malaca, a kákabelű, satnya, göthös Rongy Elek nem elégszik meg a neki szánt sorssal és nem hajlandó egyszerű tisztességes hentesáru lenni mint a testvérei, ezért úgy dönt, hogy disznófősajt lesz – avagy semmi. Céljai elérése érdekében mindenen és mindenkin átgázol. Pályafutása teli van csalással, hazugsággal, átveréssel. „

Színház az egész Balaton

Nyári színházi körkép – 1. rész, Vidéki programdömping
(illusztráció zárójel)

Veszprém

Akinek nincs félnivalója, a Veszprémi Várbörtön udvarán is szórakozhat A padláson, Mágnás Miskával vagy A dzsungel könyvét lapozgatva.

Balatonföldvár

A 2005-ben, Balatonföldváron indult Kultkikötő ma már 3 helyszínen, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is várja nézőit. Idén  több mint 200 eseményt találunk programjaik között: koncertek, filmvetítés, kézműves foglalkozások, színházi előadások garmada. Például Vitéz László, Koltai Róbert kabaréest, Pindroch Csaba önálló estje Segítség, megnősültem címmel.

Keszthely

Csodás környezet a Kesztelyi Festetics Kastély, ahol idén 18. alkalommal rendeznek Nyári Játékokat. 2017-ben a Centrál színház, Házassági leckék középhaladóknak, című darabját hozta ide.

Kapolcs

Az éppen zajló Művészetek völgyében egyszerűbb lenne felsorolni ami nincs, szóval tessék átböngészni a programfüzetet, el fog tartani egy ideig.

Sorozatunk következő része, a pesti nyári színházi kínálatról holnap ugyanebben az időben 19:25- kor

Szerző: Lengyel Szilvia

Szólj hozzá