Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ön tudta, hogy kötelező az iskoláknak a nyári szünet alatt a gyermekfelügyelet?

Az óvodai és iskolai nyári szünet alatt a dolgozó szülőknek gondot okoz, hogy ki vigyáz a gyermekekre. Ahogy korábban írtuk, a kormány részint egy országos táboroztatási program elindításának ötletével oldaná meg a problémát. Miközben jogszabály rendelkezik arról, hogy az oktatási szünet alatti munkanapon – szükség esetén – gondoskodni kell a gyermekek, tanulók felügyeletéről.

Ön tudta, hogy jogszabály rendelkezik a a nyári szünetben kötelező a napközbeni ellátásról?
forrás: internet

Ennek ellenére

sok helyen az iskolák, illetve az iskolafenntartók nem biztosítanak a tanulóknak nyári szünet idejére felügyeletet (napközis ellátását), pedig ez kötelező feladat.  Az állami iskolák és óvodák nyitva tartása a támogatás mértékétől függ. A költségvetési törvény szerint az állami hozzájárulás 251 munkanapra szól, így az óvodák és iskolák nyitvatartási ideje minimum 251 nap.

Sokan nem tudják,

hogy a június 15-től szeptember 1-ig tartó nyári szünet tanítás nélküli munkanapnak számít, az iskolai tanítás nélküli munkanapon, az óvodai nevelés nélküli munkanapon és a kollégiumi foglalkozás nélküli munkanapon – szükség esetén – gondoskodni kell a gyermekek, felügyeletéről, olvasható a Köznevelési törvényben.

Törvénysértést követ el az iskolafenntartó önkormányzat, amelyik nem biztosítja az anyagi és személyi feltételeket a felügyeletre szoruló gyermekek, tanulók nyári napközi felügyeletéhez. Az óvodákat a munkába járó szülők igénye szerint egész évben folyamatosan nyitva kell tartani, írja az MSZOE.hu.

De nincs, mert

az önkormányzatok arra hivatkoznak, hogy nincs rá pénz, vagy a pedagógusok nem vállalják a felügyeletre szoruló gyermekek gondozását, őrzését, étkeztetését a nyári szünet fehér folt, mert ők is szabadságra mennek. Egy korábbi cikkben már írtunk arról a felvetésről, hogy egy országos táboroztatási program elindításával tervezi a kormány a tanévet kiegészíteni.  Miután ez még csupán terv, így végignéztük, hogy mit és mennyiért lehet igénybe venni .

Ha az állam nem fizet, fizet a szülő.

Kevés az a szülő, aki megengedheti magának, illetve gyermekének, hogy napköziotthonos táborban töltse a nyár egy részét. Átlagosan heti 25 000-40 000 forintba kerülnek az óvodásoknak és az általános iskolásoknak szervezett táborok  gyermekenként, de találkoztunk heti 49 000 forintos fejlesztő tábor ajánlattal is. És ez még csak egy hét a majdnem három hónapból. Aligha a minimálbérből és közmunkából élő szülők gyerekei fognak ott táborozni. Sőt, egy átlagos kétgyermekes család  sem tudja  kifizethetni ezt összeget.

Maradnak  a jól bevált nagyszülők, vagy a szerencsésebbeknek visszatér a 70-es  – 80-as években hátrahagyott “kulcsos gyermekkor”.

Szólj hozzá