Zárójel

Nyomoznak a debreceni zsidó hitközség költései miatt

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) költéseivel kapcsolatban nyomozást indított a rendőrség sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen – erősítette meg a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság. A nyomozást egy állampolgári bejelentés alapján rendelték el.

A napokban házkutatást tartott a rendőrség a hitközség székházában, ahol iratokat, számítógépes adathordozókat foglaltak le – közölte korábban a Hajdú-bihari Napló. A lap szerint a nyomozás a DZSH 95 millió forintos kölcsönével van összefüggésben, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől (Mazsihisz) vettek fel. Felidézték, hogy az európai uniós és állami támogatással 600 millió forint értékben újult meg a felekezet két helyi zsinagógája és a székháza.

“A pénz azonban nem volt elég, ezért kérte a kölcsönt Horovitz Tamás elnök a DZSH nevében, ám nem tudták időre törleszteni” – írta a lap, amely szerint az elnök a tagság és az elnökség tudta nélkül vette fel a hitelt, ami miatt az értékes helyi ingatlanjaikra jelzálogot jegyeztetett be a Mazsihisz.  A lap értesülései szerint a rendőrség a hitelfelvétel körülményeit és felhasználását vizsgálja. A nyomozás jelenlegi határideje március 26. – közölte a rendőrség.

(Fotó: Hajdú-bihari Napló / Molnár Péter)

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER