Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nyugdíjemelés: mennyit fognak ebből érezni az érintettek?

A választások tétje az is, hogy meg tudjuk-e védeni a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat – ezt Rétvári Bence mondta. A miniszterhelyettes kérdésünkre válaszolva egyértelművé tette, hogy nyugdíjplafon továbbra sem lesz és a nyugdíjszámítás módja sem változik. Az MSZP politikusa szerint viszont ez a nyugdíjrendszer igazságtalan, a jövedelmi különbségek a nyugdíjasok között is egyre nagyobbak.

Nyugdíjemelés: mennyit fognak ebből érezni az érintettek?
Nyugdíjemelés: mennyit fognak ebből érezni az érintettek?

Nyugdíjemelés: mennyit fognak ebből érezni az érintettek?

„Mi egy olyan rendszert hoztunk létre, amivel a nyugdíjasok csak jól járhatnak” – ezt Rétvári Bence miniszterhelyettes mondta, aki szerint nagyobb lett az idős kor biztonsága és ezt a következő években igyekeznek fönntartani.

A bejelentés alapján január elsejétől a nyugdíj 3 % – al emelkedik, ez átlagosan havi 4000 forintos emelkedést jelent.

A csaknem 2 millió 700 ezer nyugdíjas kétharmada azonban nem kapja meg az átlagot.

Az öregségi átlagnyugdíj ugyanis a 312 / 2017. (X. 31.) kormányrendelet szerint:

-Főellátásban: 3380 Ft
-Rokkant és rehabilitációs ellátottaknál: 1997 Ft
-Árvaellátásnál: 1134 Ft
-Baleseti járadéknál: 690 Ft
-Házastársi pótlék: 460 Ft- al emelkedett.

Rétvári Bence szerint a választások egyik tétje, hogy meg tudják-e védeni a nyugdíjakat. Mint mondta, ”olyan rendszert hoztak létre, egy olyan nyugdíjszámítási módot, amelyeknek a nyugdíjasok csak haszonélvezői lehetnek, mert minden esetben garantálja a nyugdíjuknak az összegét, hogy ez semmiképpen nem érhet kevesebbet egy évben, mint egy korábbi évben”.

Korózs Lajos szerint a nyugdíjrendszer 2012 óta borzasztón igazságtalanná vált:

befagyasztották a rugalmas nyugdíjbavonulási lehetőséget és körülbelül 180 ezer rokkantnak csökkentették, vagy elvették az ellátását. Közel kilenc éve nem emelkedett a 28 500 forintos öregségi nyugdíj minimum sem.

Augusztusban már öten kaptak egymillió forint feletti nyugdíjat és akadt olyan is, aki kettőmillió forint feletti öregségi ellátásra jogosult.

„Nyugdíjbavonulásnál felerősödnek azok a társadalmi jövedelmi különbségek, amelyek az aktív foglalkoztatottak esetében már megvan és az is növekszik, ráadásul a nyugdíjasoknál a duplájával növekszik” – mondta az MSZP-s politikus.

Rétvári Bence egyértelművé tette: nem tervezik a nyugdíjplafon bevezetését. A rendszer igazságossága abban rejlik – mondta – hogy mindenkinek ugyanazzal a képlettel számolják ki a nyugdíját.

Az ATV Híradójának kérdésére adott válaszból kiderült az is, hogy nem tervezik az úgynevezett svájci indexálás visszaállítását sem, tehát nyugdíjak emelésénél nem a gazdasági növekedést, hanem csak a nyugdíjasokat érintő inflációt veszik figyelembe.

Forrás

...

Szólj hozzá