Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nem jár nyugdíjprémium és korrekciót sem kaphatnak a nyugdíjba vonultak

A törvény alapján nem jár nyugdíjprémium és korrekciót sem kaphatnak a tervezettnél magasabb infláció kompenzálásaként az idén nyugdíjba vonultak – írja a hvg.hu

Dühösek a friss nyugdíjasok, mert nem kapnak idén extra pénzt
Dühösek a friss nyugdíjasok, mert nem kapnak idén extra pénzt

Dühösek a friss nyugdíjasok, mert nem kapnak idén extra pénzt

Igazságtalannak tartja, és nem érti az idén nyugdíjba vonultak egy része, hogy miért maradt ki a nyugdíjprémiumból – számolt be az RTL Híradó kedden, nézői megkeresések alapján.

A posta szerdától kézbesíti a novemberi nyugdíjakkal a pluszpénzt. Akinek van bankszámlája, annak már múlt pénteken átutalták a pénzt. Az idén nyugdíjba vonultak egy része azonban kimarad az extra pénzből.

A nyugdíjprémium bevezetéséről nyolc éve a Bajnai-kormány döntött, kifizetését 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedéshez kötötték. Ez idén teljesül először. Eredetileg csak a korhatárt elérő nyugdíjasoknak járt volna pluszpénz, néhány hete azonban az Orbán-kormány több százezerrel bővítette a jogosultak körét, például a rokkantsági ellátásban részesülőkkel, de közülük is azokkal, akiknek tavaly is járt már ez az összeg.

Nyugdíjguru.hu számításai szerint 35-40 ezer nyugdíjasnak nem jár a pluszpénzből…

Nyolcvanezer forintos nyugdíj felett most egyszeri, 12 ezer forintos prémium jár mindenkinek, aki nem idén vonult nyugdíjba. Ez azokra vonatkozik, akik már tavaly betöltötték a nyugdíjkorhatárt, és kaptak nyugellátást legalább egy napig – magyarázta Szabics Zsolt, a Bankráció vezető elemzője.

A nyugdíjkorrekció átlagosan tízezer forint a tervezettnél magasabb infláció miatt, de erre sem jogosultak azok, akik idén mentek nyugdíjba. Farkas András, a Nyugdíjguru.hu vezetője szerint a januári emelést kell kiegészíteni, kompenzálni, és ha akkor nem volt még semmilyen nyugellátás, akkor emelés sem lehetett, így ezt a korrekciót ebben az esetben nem lehet odaadni.

A kormány szerint most prémiumot és korrekciót 2 millió 700 ezren kapnak, a Nyugdíjguru.hu számításai szerint 35-40 ezer nyugdíjasnak nem jár a pluszpénzből.

Az RTL Híradó megkérdezte a kormányt, hogy a decemberre ígért Erzsébet-utalványokból kaphatnak-e azok is, akik idén vonultak nyugdíjba, de válasz nem érkezett.

Szólj hozzá