Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

„Nyüzsgő s áradó vagy bennem, mint a lét” – 105 éve született Gyarmati Fanni

105 éve, szeptember 8-án született Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós szerelme, hitvese, a költő híressé vált verseinek múzsája. Cikkünkkel róla emlékezünk. Madame Fifire – ahogy tanítványai hívták-  tisztelő és barátai néma főhajtással emlékeztek a Pozsonyi úti ház előtt ahol már Radnótival is élt. ez az a lakás amelynek ajtaján ma is az a névtábla díszeleg: Dr. Radnóti Mikós,  amit a költő maga csavarozott fel oda. 

Társ, barát, kritikus

Fanni 14 éves volt, amikor megismerte a 17 éves Miklóst; négy évvel a második világháború előtt házasodtak össze. Fanni nemcsak szerelme, hanem igazi társa, barátja és kritikusa is volt a költőnek, kapcsolatuk a férfi és nő közötti egyenrangúság elfogadásán alapult. Alakját férje számos költeményben megörökítette. Róla szól az Erőltetett menet halhatatlan sora: „és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt”.

fotó: internet
fotó: internet

A napló

Kapcsolatuk örömeit, fájdalmait, mindennapjait legjobban Gyarmati Fanni nem rég kiadott naplója dokumentálja a leghiteleseben. A naplót 1935 február 10-én, még hajadonként kezdte írni; ekkor már hat éve ismerték egymást a költővel. A naplót egészen 1946-ig szerkesztette; ezután a legtöbben a létezéséről sem tudtak, egészen az özvegy 2014-es haláláig, mikor lehetségessé vált a kötet kiadatása. A közhiedelemmel ellentétben házasságuk korántsem volt felhőtlen. A folyamatos pénztelenség, fenyegetettségérzet és szexuális problémák mellett a költő hitvese barátnéjával is rövidebb idejű szerelmi kapcsolatot folytatott.

“Fifi” így ír a költő Beck Judittal folytatott, a nyilvánosság számára csak jóval később napvilágra kerülő viszonyáról:

Már villanyoltáskor mondtam motyogva, álmosan, hogy el fogunk válni, mert én nem bírom, hogy Mik mással szemlélje a világot. Akkor én megbénulok és megnémulok, akkor  nem tudom vele úgy játszani ezt a drága, gyönyörű együttélésünket, ahogy eddig, hogyha tudom, hogy neki más emlékei is vannak, és más is betölti, mint ami engem.

Szerelem a fasizmus árnyékában

Életüket az egyre ijesztőbben erősödő fasizmus is beárnyékolta.

…nem hagyhatom úgy az iskolát, nem mutathatom meg, hogy zsidók vagyunk, mikor ilyen uszító, rettenetes idők járnak, hiszen tavaly már kimaradtak zsidóságunk miatt a növendékek.

A fiatal házaspár az egyre ésszerűbb megoldásnak tűnő emigráció gondolatát is elvetette.

 …elmondjuk, hogy mi nem vágyunk sehová, nem tudnánk sehol boldogulni, és nem érezzük becsületes dolognak az elmenést, nem adunk igazolást a bolygó gyökértelen zsidó elméletnek, aki minden harmadik-negyedik generációjában továbbmegy.

A hamarosan kitörő háború borzalmait Budapesten, majd Pécsett bujdosva vészeli át. Közben el-elmaradoznak a költő levelei. A nőt megőrjíti a bizonytalanság. “Mindez nem számít, mindent könnyedén veszítenék el, csak Miklós jöjjön haza” – ír naplójában férje hiányáról. Aztán a háború is véget ér, de “Mik” nem jön haza.  1946. augusztus 19-én megpillantja férje nevét egy abdai felnyitott sírról szóló hírben. Eloszlanak kétségei.

„Nyüzsgő s áradó vagy bennem, mint a lét” – 105 éve született Gyarmati Fanni
fotó: Origo

Először attól fél, hogy megbolondul, hogy nem lesz képes megemészteni férje halálát. Az élet azonban görgött tovább, és szép lassan talpra állt. Egész életét Pozsonyi úti közös lakásukban élte le; hamarosan Fifi néni a környék emblematikus figurájává vált. Bächer Iván így mesélt az özvegyről:

A hölgy úgy része a Pozsonyi útnak, mint a Palatinus-házak vagy a Szent István park. A Pozsonyi úton persze a kutyát is sokan ismerik, sokan tudják erre azt is, hogy tizenhét éves már a kis, öreg eb, süket, beteg és egyetlen társa a hölgynek, nevét is tudják sokan a kutyának, errefelé még akad csodabogár is, akiknek mond ez a név [valamit]: Dido. Lakik erre még polgár, ki tudja, hogy Dido a hűség és önfeláldozás mitológiai asszonya, akinek mellesleg férjét megölték.

Gyarmati Fanni hosszú élet után, 102 évesen halt meg 2014-ben, özvegyen. Egész életében hű maradt férje emlékéhez.

Szólj hozzá