Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Obama burkoltan bírálta utódját a közösségi médiát véleményezve

Hagyomány, hogy a BBC Rádiónál a karácsonyt követő első nap hír-magazinját egy híres közéleti személyiség szerkeszti. Ezt vállalta el idén Harry herceg. Most sugározta a rádió azt az interjút Barack Obama volt amerikai elnökkel, amit még az ősszel Kanadában rögzítettek.

Obama burkoltan bírálta utódját a közösségi médiát véleményezve
Harry herceg (b) és Barack Obama (j) (forrás: KensingtonPalace/Twitter)

Obama kritikusan beszélt a közösségi médiáról…

…illetve a közösségi média veszélyeiről. Obama rávilágított, hogy “az internet egyik veszélye, hogy az emberek egymástól teljesen eltérő valóságokat élhetnek meg. Gubóba zárják őket azok az információk, amelyek felerősítik a meglévő előítéleteiket”. A volt amerikai elnök szerint aggasztó az a lehetőség, hogy a jövőben a közösségi média egyes használói “a tények elvetésével” csak “saját részrehajló nézeteiket igazoló” tartalmakat olvasnak. Ezután név említése nélkül hozzátette:

„különösen a hatalmi pozícióban lévőknek kell megfontoltan eljárniuk, amikor közösségi portálokon teszik közzé a nyilvánosságnak szánt üzeneteiket”.

Ez utóbbi mondatával nyilvánvalóan utódjára, Donald Trump, amerikai elnökre utalt. Közismert, hogy Trump a „Twitter-diplomácia” híve. Globális, vagy országos jelentőségű ügyekről alkot véleményt, maximum 140 (illetve novembertől 280) karakterben megfogalmazva. Ezek a rövid Twitter-bejegyzések sokkal nagyobb súllyal esnek latba, mint egy hagyományos fehér házi sajtótájékoztató.

Márpedig az Egyesült Államok elnökének a véleménye mérvadó, kihat az egész világra. Legyen szó akár a húsos pitéről, akár az atomfegyverzetről. Trump rövid üzenetei merőben megváltoztatták a világ politikai kommunikációját, és ezt a világ többi része nem jó szemmel nézi.

A hivatalban volt elnökök íratlan szabálya, hogy nyíltan nem kritizálják az utódukat. Ezt eddig még szinte minden volt elnöknek sikerült is betartania. Obamának ez a szabály nyilván nem okoz könnyű perceket. Az eltelt egy év során csupán egyszer nyilatkozott utódja intézkedéseiről, akkor is visszafogottan tette.

Obama szerint a kérdés az, hogy miként lehet ezt a technológiát úgy hasznosítani, amely érvényesülést enged “a hangok sokaságának és a nézetek sokszínűségének. De eközben nem vezet a társadalom balkanizálódásához“. A vezetőknek meg kell találniuk a módját annak, hogy az internet “a közösségi tér újrateremtésének” eszköze legyen.

Interjú csipkelődő hangulatban

Barack Obama kapott olyan kérdést is, hogy milyen érzésekkel távozott a Fehér Házból január 20-án, amikor átadta az elnöki tisztséget Donald Trumpnak. Obama most sem bírálta közvetlenül utódját, de kijelentette: rendkívüli módon örült, hogy házassága nem sínylette meg a Fehér Házban eltöltött nyolc évet. Ugyanakkor aggódott is, hogy “maradtak befejezetlen ügyek”, és hogy az ország milyen irányban indul tovább. Megjegyezte, hogy az egész átadási ceremóniát az általa vártnál békésebb, higgadtabb hangulat övezte.

A jó hangulatú, a csipkelődéseket és az élcelődéseket sem hiányoló adás felvételről került sugárzásra. A vágott anyag visszahallgatható. Ugyanakkor kiadták podcast formátumban is a teljes interjú anyagát, melyet bárki letölthet.

Az interjú sugárzását követően a BBC Rádió4 Today című műsorában élőben beszélgetett Harry az édesapjával. Károly walesi herceggel az idei mozgalmas évről váltottak szót, és a környezetvédelem fontosságáról. Szóba került az elkövetkező 2018-as év, és annak várható eseményei –így Harry esküvője is.

...

Szólj hozzá