Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ókovács közpénzen sztrájk-töret

Kérdéses, hogy megtartják-e az Erkel Színházban a szombat estére meghirdetett Hugenották premierjét, mert három szakszervezet is sztrájkra hívta tagjait. Ókovács igazgatói minőségében kirúgással és sztrájktörésre biztatással reagált és bíróságon támadja a munkabeszüntetés jogosságát.

Ókovács közpénzen sztrájk-töret

Ókovács ötletei

A Magyar Állami Operaház három szakszervezete augusztusban sztrájkfelhívást tett közzé, mert Ókovács Szilveszterrel, a színház főigazgatójával nem sikerült megkötni az új kollektív szerződést. Az Állami Operaház bírósághoz fordult, kérve a sztrájk jogellenességének megállapítását.

A helyzet beélesedett, a Népszava szerint elmaradhat a szombatra tervezett Hugenották premier az Erkel Színházban, miután Ókovács Szilveszter megfenyegette a társulat tagjait.

A szakszervezetek pénteki közleménye szerint Ókovács a csütörtöki főpróbát megszakítva azt mondta, amennyiben élnek alkotmányos jogukkal, úgy bosszúból kezdeményezni fogja a Magyar Állami Operaház gazdasági társasággá történő átalakítását és a társulatnál csoportos létszám leépítést hajt végre. Ha viszont a sztrájk elmarad, az előadás résztvevőinek háromszoros közreműködési díjat fizet, ami tízmilliós nagyságrendű kiadást jelent. A kollektív szerződést azonban nem hajlandó megkötni a főigazgató. (HVG)

Felvetődik a kérdés, hogy az amúgy bevett sztrájktörő módszer alkalmazásának finanszírozását miből képzeli az igazgató. Élünk a gyanúperrel, hogy mindannyiunk közpénzéből akarja finanszírozni a törvénytelen állapot fenntartását.

A közlemény szerint a magyar Állami Operaház bírósághoz fordult, kérve a sztrájk jogellenességének megállapítását.

A nézőt nem fenyegetheti, mi lehetünk szolidárisak

Rotter Oszkár, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSz) képviselője a nepszava.hu-nak elmondta, hogy

a bíróságnak 5 napon belül, azaz harmincadikáig kell döntenie. Ha a premier előtt valamilyen okból megállapítják a sztrájk jogellenességét, úgy a szakszervezet fellebbez majd és kijavítja a formai hibákat. Ha nem születik döntés, úgy a szombat 17:30 és 22 óra között meghirdetett sztrájkot megtartják.

Ókovács szintén közleményben reagált:

“Tegnap, az Erkel színházi, szemtől szembe megtartott tájékoztatón bebizonyosodott, hogy az Operának készakarva kárt okozni kívánó szakszervezetek sztrájkfelhívása nemcsak jogsértő, de fő állításuk is hazugság. A kollektív szerződés hiányában a dolgozók jövedelme nemhogy csökkent volna havi 130 ezer forinttal, de a tavalyi év azonos időszakához képest átlagban több tízezer forinttal még emelkedett is.” Ókovács szerint bár a Bárány Balázs (az Operaházi Független Dolgozók Szakszervezetének vezetője) és “megvezetettjei azt állítják, hogy az Opera havi 150 millióval kevesebb juttatást folyósít KSZ nélkül, éppenséggel 150 millióval több pénz áramlott ki a dolgozókhoz. A Magyar Állami Operaház bízik művészei és munkatársai józan ítélőképességében, együttérez azokkal az énekkari művészekkel, akik az agresszív ráhatás nyomán félnek színpadra lépni: mellettük állunk, legyenek bátrak. A bajkeverő, az Operához mit sem értő, a közalkalmazottainkkal ellentétben semmit sem kockáztató vasutas szakszervezeti vezér történelmi ismereteit pedig annyiban óhajtja tágítani, hogy „nérósága” annak ismerszik meg, aki romboló működésének tetőfokán felgyújtaná az intézménynek az elmúlt hat évben, közös, nagy munkával kiépített eredményeit.”

A demokratikus oldal szerint “ugyan fidesz-közeli, de remek szakember” hírében álló Ókovács azt is közölte, hogy megtartják a premiert.

Azért érdemes odacsörögni, mielőtt glancba vágja testét-lelkét az, akinek jegye, bérlete van a szombat esti bemutatóra!

Szólj hozzá