Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Olvasás nyáron – tudjuk mit írtak, de mit olvasnak?

Harold Bloom szerint egyetlen generáció sem engedheti meg magának, hogy ne állítsa össze az úgynevezett nagy könyvek listáját. Hiszen az irodalmi kánonnak, a remekművek normatív listájának fontos szerepe van kultúránk, civilizációnk fennmaradásában. Összeállítottunk egy listát azokból a könyvekről, melyben sem az otthonülő, irodalomra fogékonyak sem pedig a könnyed szórkoztató irodalomra vágyók nem fognak csalódni. Olvasás nyáron – tudjuk mit írtak, de mit olvasnak?

Olvasás nyáron - tudjuk mit írtak, de mit olvasnak?
forrás: internet

Megnéztük mit olvasnak a magyar könyvszakma nagyjai

 Az írjon, aki minimum egyszer így-úgy végigolvasta, majd újra rendszeresen végignézte az utolsó fél évszázadban született műveket,……Nem rettenti vissza, hogy tudja, minél többet olvas, annál többet kell olvasnia, és nem csupa finomságot, nem csak a kánont, hanem főleg nem a kánont, írja  Kukorelly Endre Porcelánbolt című könyvében. Mit jelent neki az olvasás?  Éppen most Gottfried Benn: Esszék és előadások cmű könyvét, és T.s. Eliot: A kultúra meghatározását.

Mészáros Sándor a Kalligram Kiadó igazgatója  Kerékgyártó István Rendszerváltóját, Németh Gábor: Ez nem munka című könyvét, Nádas Péter: Világló részleteket olvas.

Weöres Sándor, Schein, Tóth Krisztina és a többiek

Thuróczy Gergely irodalomtörténész, miután elkészült a Rejtő könyvekkel, Weöres Sándor-Pásztor Béla: Holdaskönyvét olvasta, azt nem tudtam megkérdezni, hogy hányadszor, de ott van a sorban  Salamon Béla: Hej színművész-e is.

Szegő János a Magvető Kiadó szerkesztője, aki Schein Gábor: Utazás a kontinens belsejéből-t, Tóth Kriszta Párducpompáját, és Pető Péter Leshatárát választotta.

Bús István a Playboy főszerkesztője igazi kortárs magyar irodalom fogyasztó, nála Cserna-Szabó András: Veszett Paradicsom, Kötter Tamás: Ikea, vasárnap,  a sor végén pedig Charles Bukowski: Hollwood című könyve áll.

Kortárs olvas kortárst

Rengeteg listát lehet találni, hogy melyek azok a könyvek, amiket érdemes elolvasni, de az jóval izgalmasabb merítés, ha kortárs író mondja el, hogy mit olvas.

Péterfy Gergely a  Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, akinek munkaköri kötelessége az olvasás, merít kortárs író kollégáinak műveiből, Tompa Andrea: Omerta, Kemény Zsófi: Rabok tovább, Kerékgyártó István Redszerváltója van a sorban.

 

A szórakoztatóirodalomtól a történelmi ihletésű könyvekig

Szpisják Blanka az Atheneum Kiadó merketingesének bár munkahelyi ártalom, folyton olvas. Mint például Jodi Picoult: Apró csodáit, vagy Mona Awad: Antilányregényét, és az első könyves Horváth Gábor zseniális könyvét, A kéket.

Kovács Attila Zoltán a Szépmíves könyvek irodalmi vezetője, irodalomtörténész nem lepett meg, bár bizonyosan olvas könnyed szórakoztó irodalomat is, mint például az Antilányregényt. Ebben az esetben Szeremley Samu kiadatlan naplóját választotta 1848-ból, Windischgratz Lajos emlékiratait, és Móricz ismeretlen novelláit.

Kortárs amerikai irodalom fenegyereke

Kis Judit Ágnes, Jaume Cabrét az Én vétkem című regényét olvasta, valamint a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb sztárját és fenegyerekét, az írót, aki kikosarazta Oprah Winfreyt, amikor az szerette volna meghívni országos nézettségű Könyvklubjába, ő Jonathan ​Franzen és a Javítások című könyve.

Pál Dániel Levente költő, Bob Dylan daloskönyvét a Lyrics-et, John Williams: Stoner című regényét, valamint Morgan Parker: There Are More Beautiful Things Than Beyoncé című könyvével tölti az időt, amiről azt mondta, hogy “Soha nem hittem volna, hogy ennyire magával ragad, aztán nem enged szorításából egy észak-amerikai fekete nő költészete.” 

Szólj hozzá