Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ön is hallgatott a Fideszre? Nem kellett volna!

Átlagosan hetven százalékkal nőtt azoknak a megtakarítása, akik 2011-ben a magánnyugdíjpénztári tagságnál maradtak. Egy friss kimutatás szerint az eltelt években stabilan 10 százalék körül gyarapodtak a nyugdíjvagyonok, míg szakértők szerint elképzelhetetlen, hogy az állami rendszerben gyűjtők vagyona is így gyarapodjon.

Ön is hallgatott a Fideszre? Nem kellett volna!
Ön is hallgatott a Fideszre? Nem kellett volna!

„Most szeretnénk mindenkit arra rávenni és meggyőzni, hogy jöjjön vissza a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe.”

Erről 2010 végén beszélt Selmeczi Gabriella. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint a kormánynak azért kellett megvédenie a nyugdíjakat, mert a magánpénztárak rosszul gazdálkodtak a rájuk bízott pénzzel.

Egy friss felméréséből azonban nem ez derül ki.

Az enpenzem.hu szerint a magánpénztáraknál körülbelül 58 ezer ember maradt, a hozamok alakulása alapján pedig úgy tűnik, a legtöbben nagyon jól jártak.

A portál számításai szerint az elmúlt hat évben átlagosan 70 százalékot növekedett azoknak a vagyona, akik nem tértek vissza az állami rendszerbe. Vagyis akinek 4 millió forint megtakarítása volt 2011-ben, az mostanra 6 millió 800 ezer forintot tudhat a számláján.

A legjobban teljesítő portfólió hat év alatt 81 százalékos vagyongyarapodást ért el, de még a leggyengébb, klasszikus portfólió is átlagban 20-30 százalékot hasznot hozott, 10 százalékos infláció mellett.

Mossák kezeiket?

2010-ben több Fideszes politikus is kampányolt a magánnyugdíjpénztárak ellen, Budai Gyula most mégis azt mondta: nem az ő szakterülete megítélni a kialakult helyzetet. „Én azt gondolom, mert ez egy teljesen bankjogi kérdés, amit itt nekem föltett, hogy milyen hozam, meg milyen kamat, meg mit tudom én. Azt kérem, hogy ezzel a kérdéssel forduljanak a nemzeti bank elnökéhez” – fogalmazott.

A teljes tartalomért kattintson IDE

...

Szólj hozzá