Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Már megvan az ellenszer – könnyedén hamisítható az e-jegy + videó

Egyhetes szülinapját üli az BKK online jegy- és bérletvásárló rendszere, de mint minden újszülött, ezen is kijöttek az első gyerekbetegségek. Nevezetesen az, hogy csak arra nem alkalmas, amire készült, mert könnyedén hamisítható.

E-jegy, a kicsit sem tökéletes

A BKK kiadott közleménye szerint az online jegy- és bérletvásárló rendszere azért jó, mert jó. Vagyis az ő olvasatukban:

  • gyors
  • ügyfélbarát
  • első körben teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérleteket, 24, 72 órás és hetijegyeket lehet venni
  • regisztrálni kell hozzá a neten
  • kb. úgy működik, mint az automaták (mi adjuk meg, mikortól legyen érvényes a bérlet).
fotó: bkk.hu

Azt gondolhatnánk, hogy Heuréka! – végre egy könnyítés, ami tényleg leveszi a vállunkról a sorban állás, fizetési mizéria – tud-e visszaadni tízezresből? – nyűgét. Letölti az utazni vágyó az alkalmazást, fizet és mindent megtett azért, hogy utazhasson a BKK járatain. Ám a dolog korántsem ilyen egyszerű.

“A megvásárolt utazási jogosultság vizuális megjelenítéséhez egy internetkapcsolattal rendelkező okostelefon segítségével egy webes felületre kell belépni, melyet naponta egyszer az ügyfélnek frissítenie kell. A webes felület csak a vizuális megjelenítést szolgálja, ezért fontos, hogy utazáskor az okostelefon mellett a szolgáltatás megvásárlásakor rögzített személyazonosításra alkalmas okmány is az ügyfélnél legyen, mivel ellenőrzéskor az utazási jogosultságot az okmány igazolja.”

Azaz az eddigi egy valami – a bérletszelvény – felmutatása helyett, szigorúan az egyszerűbb, utasbarátabb, gyorsabb szolgáltatás jegyében, kettőt kell mutatni. Képzeljük csak el, amikor egy turista próbál élni az új lehetőséggel.

Gondoljuk csak végig, ha tömegesen kezdik el használni, mi lesz a reggeli, vagy a délutáni csúcsban, amikor mindenki a táskája, vagy zsebe mélyéből kotorássza elő az igazolványát.

Az sem elhanyagolható hibaforrás, hogy az ellenőrök egy QR-kód leolvasó kütyüvel felfegyverkezve állják majd a sarat, ami ugye elromolhat, lemerülhet, vagy a kezelő figyelmetlenül elnyomkodhatja, és kész a végtelenített sor.

Ahhoz, hogy a jegyünk vagy bérletünk érvényes maradjon, minden nap be kell lépni a rendszerbe. Hogy miért? – erre nincs logikus válasz.

“Fontos, hogy az online megvásárolt termékekkel utazó ügyfelek mobiltelefonjai naponta legalább egyszer – az első utazás megkezdése előtt – internetkapcsolattal rendelkezzenek, hiszen a webes felület frissítésével töltődik le az adott napra szóló utazási jogosultság, illetve a csalások megelőzésére szolgáló biztonsági elemek.”

Egy szó, mint száz, egyelőre jobban jár, aki a hagyományos módon biztosítja a lehetőséget magának az utazásra és a pénztárban vesz egy jegyet, vagy bérletet.

Szólj hozzá