Zárójel
Már megvan az ellenszer - könnyedén hamisítható az e-jegy + videó
fotó: print&publishing

Már megvan az ellenszer – könnyedén hamisítható az e-jegy + videó

Egyhetes szülinapját üli az BKK online jegy- és bérletvásárló rendszere, de mint minden újszülött, ezen is kijöttek az első gyerekbetegségek. Nevezetesen az, hogy csak arra nem alkalmas, amire készült, mert könnyedén hamisítható.

E-jegy, a kicsit sem tökéletes

A BKK kiadott közleménye szerint az online jegy- és bérletvásárló rendszere azért jó, mert jó. Vagyis az ő olvasatukban:

  • gyors
  • ügyfélbarát
  • első körben teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérleteket, 24, 72 órás és hetijegyeket lehet venni
  • regisztrálni kell hozzá a neten
  • kb. úgy működik, mint az automaták (mi adjuk meg, mikortól legyen érvényes a bérlet).
fotó: bkk.hu

Azt gondolhatnánk, hogy Heuréka! – végre egy könnyítés, ami tényleg leveszi a vállunkról a sorban állás, fizetési mizéria – tud-e visszaadni tízezresből? – nyűgét. Letölti az utazni vágyó az alkalmazást, fizet és mindent megtett azért, hogy utazhasson a BKK járatain. Ám a dolog korántsem ilyen egyszerű.

“A megvásárolt utazási jogosultság vizuális megjelenítéséhez egy internetkapcsolattal rendelkező okostelefon segítségével egy webes felületre kell belépni, melyet naponta egyszer az ügyfélnek frissítenie kell. A webes felület csak a vizuális megjelenítést szolgálja, ezért fontos, hogy utazáskor az okostelefon mellett a szolgáltatás megvásárlásakor rögzített személyazonosításra alkalmas okmány is az ügyfélnél legyen, mivel ellenőrzéskor az utazási jogosultságot az okmány igazolja.”

Azaz az eddigi egy valami – a bérletszelvény – felmutatása helyett, szigorúan az egyszerűbb, utasbarátabb, gyorsabb szolgáltatás jegyében, kettőt kell mutatni. Képzeljük csak el, amikor egy turista próbál élni az új lehetőséggel.

OLVASTAD MÁR?   500.000.- forintot kaphat gázkonvektor - cserére

Gondoljuk csak végig, ha tömegesen kezdik el használni, mi lesz a reggeli, vagy a délutáni csúcsban, amikor mindenki a táskája, vagy zsebe mélyéből kotorássza elő az igazolványát.

Az sem elhanyagolható hibaforrás, hogy az ellenőrök egy QR-kód leolvasó kütyüvel felfegyverkezve állják majd a sarat, ami ugye elromolhat, lemerülhet, vagy a kezelő figyelmetlenül elnyomkodhatja, és kész a végtelenített sor.

Ahhoz, hogy a jegyünk vagy bérletünk érvényes maradjon, minden nap be kell lépni a rendszerbe. Hogy miért? – erre nincs logikus válasz.

“Fontos, hogy az online megvásárolt termékekkel utazó ügyfelek mobiltelefonjai naponta legalább egyszer – az első utazás megkezdése előtt – internetkapcsolattal rendelkezzenek, hiszen a webes felület frissítésével töltődik le az adott napra szóló utazási jogosultság, illetve a csalások megelőzésére szolgáló biztonsági elemek.”

Egy szó, mint száz, egyelőre jobban jár, aki a hagyományos módon biztosítja a lehetőséget magának az utazásra és a pénztárban vesz egy jegyet, vagy bérletet.
Szólj hozzá!

1 Comment : "Már megvan az ellenszer – könnyedén hamisítható az e-jegy + videó"

Visszajelzés
avatar
Rendezés:   legújabb | legrégebbi | legnépszerűbb
András Gráner TP
Vendég
András Gráner TP

Ezt így kell! Utazni akarsz? Vegyél okos telefont, vegyél internet szolgáltatást, vegyél utazási bérletet! Ez nem árú kapcsolat az istenért sem, nem , persze, hogy nem, hiszen a mindenáron magánosított gazdaság, törvényen kívüli fura urai, elvégre törvényen kívüli kiváltságosak, és rájuk nem vonatkozik a törvény. Törvényesítik a törvénytelenséget. A feudalizmus vívmánya a törvényen kívüliség törvényesítése. Miközben hülyítik az állampolgárokat. Hát nem undorító? TENGERPICI 2017.07.17.

wpDiscuz