Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Onnan jött a saller Orbán Viktornak, ahonnan nem várta

Mindenki mindent cáfol, de úgy, hogy mégse. A Portfolio.hu szellőztette meg, hogy Baldauf László, a CBA alapítója, tiszteletbeli elnöke állítólag eladja, vagy már el is adta néhány üzletét a Lidl német élelmiszer-kiskereskedelmi láncnak. Baldauf cáfolta az eladást, de elismerte a tárgyalást. A Lidl nem nyilatkozik, amit akár a sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánjuk kategóriába is lehet sorolni.

...

Onnan jött a saller Orbán Viktornak, ahonnan nem várta
Onnan jött a saller Orbán Viktornak, ahonnan nem várta (AP Photo/Ronald Zak)

Onnan jött a saller Orbán Viktornak, ahonnan nem várta

Akár így, akár úgy, onnan jött a saller Orbán Viktornak, ahonnan nem várta: a rezsim emblematikus kereskedőlánca felől. Már maga a hír is megalázó üzenet a hatalom egyszemélyi birtokosának, hogy az egyik dédelgetett kedvenc egy multival üzletelhet.

Bár Orbán Viktor sértődékeny és bosszúálló ember, de itt azért nem kizárólag érzelmekről lehet szó. Ágazati szakemberek emlékeztetnek rá, hogy Orbán az általánosan strómanjaként emlegetett Mészáros Lőrinc, illetve a saját lábán álló leányának férje és családja közbeiktatásával jelentős állami földekhez jutott. Emellett vágóhíd és feldolgozó üzem is gazdagítja a kormányfő egyelőre csak sejtett gazdasági birodalmát. Az élelmiszerlánc révén logikus lépés lenne bekapcsolódni a kereskedelembe is, eljutni a végfelhasználóhoz, és nem mellesleg minden profitot egy zsebbe gyömöszölni.

A Mészáros Lőrinc nevén futó vállalkozás korábban már megpróbált felvásárolni egy másik magyar élelmiszerláncot, de akkor az az üzlet zátonyra futott.

Most pedig egy régi szövetséges mutat fügét az egyeduralkodónak.

A négyezer milliárdos évi forgalmat elkönyvelő élelmiszer-kiskereskedelmi piacot egy esetleges Baldauf Lidl-paktum, tehát néhány üzlet, néhány tízmilliárdos forgalom meg sem karcolná.

De ez a lépés már látható repedés lenne az Orbán uralta Fidesz falanxon és azt bizonyítaná, hogy a gránit szilárdsága sem örök.

Persze a birodalom még visszavághat, de az a saller már elszállt a szélben, és talált.

Bihari Tamás

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.
Szólj hozzá