Zárójel

Orbán buktatás 2018 — A nagy kiegyezés

Lehetséges ez? De még mennyire, hogy igen! Mi kell a recepthez? Először is nézzünk rá a 2014-es választási eredményekre. Nyugodtan vehetjük készpénznek, hogy ha nem változik érdemben semmi, sőt most már minden párt külön akar indulni, akkor 18-ban ugyan ez lesz az eredmény! A Fidesz új választási rendszerre tökéletesen működött számukra. Letarolták az egész országot. A Fidesz szavazók nem lesznek kevesebben. Azok, akik a 2010-14 közötti ámokfutás után is képesek voltak a Fideszre szavazni, 18-ban is rájuk fognak.

Róna Péter tisztán és világosan kifejtette:

” Van az országban 100-250 ezer ember, aki ennek az új uralkodó osztálynak a része. Van egy további 500 ezer ember, aki jól él, mert kapcsolódik valamilyen szinten hozzájuk. Van 1 millió ember, aki elvan, és akkor ott marad 8 millió ember, aki nyomorog, leszakad, küszködik.”

Akkor még is mi a megoldás? Már több ezer ember kimondta: a Fideszt a jelenlegi választási rendszerben CSAK úgy lehet legyőzni, hogyha minden választó kerületben 1 jelölt indul a Fideszes képviselővel szemben. Erre remek példa volt Kész Zoltán esete Veszprém megyében. Tudták az emberek, hogy el lehet venni a Fidesz 2/3-ot és láss csodát nyert és elvettük! Az alábbi térkép matematikailag bizonyítja, hogy ez az 1-1 ellen mindenhol működhet. 18 olyan körzet volt, ami totálisan Fideszes (több, mint 50 százalék felet nyertek).

Ezekben a kerületekben is le lehet gyűrni a Fideszt, rajtunk szavazókon múlik. Pár ezer új szavazó szükséges hozzá választókerületenként.  A térképek elkészítéséhez a választások.hu-n közétett hivatalos eredmények szolgálnak alapul. Számszakilag 2 körzet Fideszes lenne, hajszálnyival. Az egyik Fejér megye 2-es számú egyéni választókerülete 0,18 %-al, a második pedig Baranya megye 3-as számú kerülete 0,26 %-al. Ezt a két területet az ellenzéki felosztásban a jobbik kapja (lásd. 2. térkép). Mégpedig azért, mert ez a kis hátrány simán ledolgozható, főleg úgy, ha azt vesszük alapul, hogy olyan választók is meg fognak jelenni, akik talán most szavaznak életükben először, illetve olyanok, akik 10-ben és 14-ben már nem mentek el szavazni. Ezek a választók biztos, hogy nem a Fideszre fogják letenni a voksukat…

OLVASTAD MÁR?   Trump levegőnek nézi Orbánt

Ahhoz, hogy igazságosan és a kompromisszum hajlandósságába el lehessen indulni az 1-1 stratégia alapján, minden játékosnak lapot kell osztani, akik már letettek valamit az asztalra. Azaz NEM LEHET nem lapot osztani a JOBBIKNAK és a MOMENTUMNAK.

Mivel minden épeszű ember tudja, hogy a Fidesz egyik napról a másikra nem megsemmisíthető, sőt az MSZP is még igen komoly szavazó bázissal bír (demográfia miatt), Gyurcsánynak is vannak hívei bőven, mi a következő elképzelést tárjuk a nagyérdemű közönség elé.
Első és legfontosabb NEM KELL közös lista!!! Egyszerűen a pártok egyezzenek meg, hogy melyik körzetben meg párt induljon, melyik emberével (az emberek tudni fogják, hogy minden ellenzéki az illető mögött van)!

Azért tartjuk fontosnak a külön listát, mert figyelembe kell venni, hogy a pártok meg akarják méretetni magukat, de ne menjen annak rovására, hogy Orbánt buktatjuk vagy sem! 93 mandátum sorsa listás szavazás alapján dől el.  A verseny megmaradhat az ellenzéki pártoknál az országos listás szavazás miatt.

Lássuk az alkut!

 

Amit ez a stratégia elérhet, hogy nem lesz Fidesz 2/3-ad, de még 50% sem! Bárki is alakítson kormányt semmilyen új törvényt nem fognak tudni úgy végig vinni, hogy az ellenzék támogatása ne kelljen hozzá, még 50% törvényeket sem! Ez a hatalmi felállás soha többet nem ismétlődhet meg, ami 2010 óta zajlik. Kitalálnak egy törvényt és már meg is szavazzák gombnyomogató Jánosok érdemi viták nélkül.

Ne felejtsük el, hogy se a Jobbik, se az LMP nem tudott egyéni kerületet nyerni, ami mandátumot szereztek, azt az országos listán elért eredményük alapján kapták. A kispártokról pedig nem igazán lehet eldönteni, hogy vajon hol tudtak volna egyedül nyerni, valószínűleg szinte sehol. Egy viszont szinte biztos, ha semmi változás nem lesz a hozzáállásokban, mindnek az 5% küszöb elérése a LÉTKÉRDÉS, bejutnak-e egyáltalán a parlamentbe. De kérdezem én, ez kinek jó? Mert a választóknak biztos nem, mert marad Orbán… Nézzük a számokat kibontva!

OLVASTAD MÁR?   Erdogan megtette, amiről Orbán egyelőre csak álmodik

Jobbik: 21 (19+2) mandátum

Ebből 17 kerület volt, ahol a 14-es eredmények alapján abszolút 2. helyezet volt. (Abszolút = Összefogás + LMP se volt több, mint a Jobbik egyedül.)

DK: 7 mandátum

Jelenleg 4 mandátumuk van, nem tudtak frakciót alakítani (5 a szükséges). Gyurcsány pedig úgy tűnik kihagyhatatlan tényező.

LMP: 7 mandátum

Jelenleg 5 mandátumuk van. Nem tudni, hogy Schiffer távozása javított vagy rontott az LMP helyzetén.

PM: 6 mandátum

Jelenleg 1 mandátumuk van, nincs frakciójuk a parlamentben.  Szabó Tímea hivatalosan függetlenként van jelen a parlamentben.

Együtt: 7 mandátum

Jelenleg 3 mandátumuk van, nem tudtak frakciót alakítani. Erősebbre tesszük őket a PM-nél, hiszen Juhász Péternek látványosabb akciói vannak ellenzékiként.

Momentum: 12 mandátum (Budapesten csak)

Sokan megkérdőjelezhetik, hogy miért 12 mandátumot osztunk ki nekik. Indoklásunk az, hogy nem szabad elfelejteni, hogy Budapesten történelmet írtak. Nekik van a legnagyobb esélyük új szavazókat megszólítani. S ők talán a legéhesebbek is. Elérkeztünk a legsarkalatosabb ponthoz az egész stratégia kifejtésében. A pártok kapzsiságán múlhat ugyanis ez az egész!

Ezzel a stratégiával a pártok a megszerezhető 600-700 millió forintos kampánytámogatás helyett 150-170 millió forintot szerezhetnek meg, 40-45 jelölt állítással. Azt a kérdést nem vitatjuk, hogy minden párt tudna 106 jelöltet állítani. Még a kicsik is. Választókerületenként 500 érvényes aláírás szükséges. 2014-ben a sok kamu biznisz párt ezt be is bizonyította, hogy milyen sima ügy ez. Ahhoz, hogy a térképet fel tudjuk osztani és országos listát tudjanak állítani a pártok, teljesíteni kell azt a feltételt, hogy 27 egyéni választókerületben egyéni jelöltet tudjanak állítani, méghozzá úgy, hogy 9 megyében és Budapesten is van jelölt. Ezt azzal a technikai megoldással egyszerű megoldani, hogy azokat a kerületeket, ahol a Fidesz uralkodik, ott minden ellenzéki párt indít jelöltet! Izgalmas választások lennének. Minden párt 40-50 mandátumot szerezhetne, a Fideszt is beleértve.

Szerző: Komon Ákos

Kiemelt kép: Fideszfigyelő

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER