Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Orbán családról, ahogyan Lévai Anikó látja

A miniszterelnök feleségének Lévai Anikó, egy korábbi -2012 -es -nyilatkozata jelent meg újra a kepmas.hu-n. Talán pár év távlatából sem érdektelen, hogyan él a miniszterelnök családja, párja mit gondol a körülötte levő világról.

Orbán családról, ahogyan Lévai Anikó látja
Fotó: internet

Futva szép az élet

A riport elején arról beszél, hogy hetente ötször fut, kollégista kora óta:

“Nemcsak a kondíció miatt, hanem azért is, mert futás közben tudok a legjobban gondolkodni. Amikor vizsgára készültem, végigpörgettem a fejemben a tételeket, de a nagycsaládos napirendet is kiválóan meg lehet tervezni közben. Van egy „elit klubunk” a Normafánál, csupa sokgyerekes anyuka, akiknek reggel csak annyi idejük van, hogy eltrappoljanak futni. Kell az állóképesség, hogy bírjuk a napot. A korai kelés ma is a legnehezebb. A gyerekek is korán mennek, ki úszni, ki angolórára. Meghajtom őket.

Elmesélte, hogy legkisebb gyermekük hogyan látja a családot:

“Flóri egyszer lelkesen mesélte az oviban, hogy anya mi mindent dolgozik: virágot ültetünk, bevásárolunk, főzünk, mosunk, takarítunk. Az óvó néni megkérdezte, hogy „És apukád?” „Ő nem dolgozik” – válaszolta. „Hát, mit csinál?” „Beszélget.” 

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél végzett tevékenységéről így vélekedik:

“A szerencsétlenebb sorsú emberekért való felelősségvállalás nagyon fontos az életünkben. Ez a program azért nagyon hatékony, mert személyes kérdéseket tesz föl, és konkrét életeket, arcokat mutat meg. (…) Konkrét sorsokkal ismertettük meg őket, történetekkel, amelyekben a droghasználat menekülésnek tűnt, de nemhogy megoldást hozott volna, hanem még mélyebbre taszított.”

Elmondta, hogy a  Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elindításakor az volt az álma, hogy ha sikeresen működik, 20-25 év múlva kitehetik a táblát, hogy megszűnt, már nem lesz rá szükség. Ehhez képest nagyobb szükség van a segítségre, mint bármikor. Ennek leginkább szerinte az az oka, hogy a család, amely védőhálót jelentett, azóta is sokat gyengült.

Saját családjában szerencsésnek tartja, hogy mindig akad valaki, akinek van ideje a másikra, és az is nyilvánvaló, hogy bizonyos dolgokról néha le kell mondani egymásért. A kicsik nevelésében óriási segítséget jelentenek a nagyok, sőt a nagyok nevelésében is a kicsik. Néha a nagyokra rá is kell szólni, hogy ne neveljék a húgukat – neki sincs könnyű dolga, hiszen öt felnőtt irányítgatja. Nagyobb szigorúságot és fegyelmet várnak tőlem.

Lévai Anikó így látja a gyereknevelés gondjait

„ A négy lány nevelése talán kevesebb nehézséget okozott, mint a Gazsié, Viktor szerint a férfilélek mélységeit nem tudom megérteni. De szerencsére van neki apja is, és vele nagyon mély a kapcsolata, így amikor elkezdett kamaszodni, szinte észrevétlenül vette át a nevelését.”

Édesanyja nem sokkal a beszélgetés előtt halt meg, amely megviselte a családot:

” Erős egyéniség volt, irányította a gazdaságot. De főzni például nem tanított meg, azt mondta, aki olvasni tud, az főzni is. Sosem babusgatott minket, ha mások dicsértek valamiért, azt mondta, hogy „hát ez a dolguk”. Élni viszont megtanított minket: eligazodni a világban, reálisan értékelni a saját helyzetünket, módosítani az életünkön, ha kell, és persze dolgozni.”

Gyakran eszébe jut kedvenc mondása:

Istenhez imádkozni kell, de a parthoz evezni.”

Lévai Anikó életének még számos mozzanatáról beszélt, kerülve a politikát. Az interjú végén elmondta, szeretne egyszer visszaköltözni vidékre gazdálkodni:

“Tudom, hogy a romantikus, rózsaszín vidékfelfogás nem reális. Föld, pénz, kitartás, szakértelem és kemény munka kell ahhoz, hogy valaki boldoguljon. És persze szeretni is kell, hiszen az ember ritkán ér el sikereket abban, amit nem szívesen csinál. Ha viszont szereti, a legkeményebb munka is alkotás.”

Kapcsolódó cikk

Hol pihen rá Orbán Viktor a 2018-as választásokra, titokzatos nyaraláson a miniszterelnök

 

Szólj hozzá