Zárójel
Orbán követi Soros Györgyöt? Tessék találgatni!
(AP Photo Manuel Balce Ceneta)

Orbán követi Soros Györgyöt? Tessék találgatni!

Az Orbán által sokszor kikezdett Soros György több mint 18 milliárd dollárt (4716 milliárd forint) utalt át a vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak. Miniszterelnök úr! – itt a követendő példa!

Orbán követi Soros Györgyöt? Tessék találgatni!

Mit lép erre egy újgazdag?

A  The Wall Street Journal  kedden adta tudtul, hogy A döntéssel a Nyílt Társadalom Alapítvány az Egyesült Államok jótékonysági szervezetei között – a Bill és Melinda Gates Alapítvány mögött – a rendelkezésére álló pénzeszközök nagyságát tekintve a második lett.

A lap az alapítvány meg nem nevezett tisztségviselőire hivatkozva közölte, hogy

a magyar befektető ezzel a vagyonának nagy részét az alapítványhoz utalta, átalakítva magát az alapítványt és a befektetési cégét is.

A Soros Fund Management befektetési alapkezelő 87 éves alapítója egyúttal megosztotta a vállalat fölött gyakorolt befolyását a Nyílt Társadalom Alapítvány beruházási bizottságával, amelyet most hívott életre. A bizottság elnöke ő maga, de – mint a The Wall Street Journal írta – a konstrukciót úgy alakították ki, hogy “túlélje őt”.

Soros 1979-ben „kezdett el adakozni” és szerte Kelet-Európában fellépett a kommunizmus elleni küzdelemben.

A portál emlékeztetett:

“Soros abban reménykedett, hogy nyílt társadalmakat segíthet életre olyan helyeken, ahol korábban tekintélyelvű kormányzatoké volt a hatalom.

Nyílt Társadalom Alapítvány

Afganisztántól Dél-Afrikáig több mint 40 Nyílt Társadalom Alapítvány működik, amely támogat menekülteket, finanszíroz közegészségügy javítását szolgáló erőfeszítéseket, vagy például a Kongói Demokratikus Köztársaságban nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményeket tárgyaló, mozgó bíróságokat.

a Nyílt Társadalom aktivitása időnként felbőszített nacionalista kormányokat, mint amilyen a jelenlegi magyar kormányzat, amelynek célpontja volt a Soros alapította egyetem, és amely plakátkampányt folytat, kiemelve (Soros) szerepét a menekültek támogatásában”.

A lap felidézi, hogy Soros a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányban mindent megtett, hogy a spanyolajkú szavazók az urnákhoz járuljanak, nagy adományokkal támogatta a demokraták kerületi ügyészjelöltjeit.

Támogatta a demokraták elnökjelöltjét, Hillary Clintont és nyíltan bírálta a republikánus jelöltet, Donald Trumpot, akinek egyik kampányreklámja

„a globális hatalmi struktúra”

részeként említette Sorost, aki kárt okoz a dolgozó rétegeknek.

A választások után Soros alapítványa 10 millió dollárt költött a

„gyűlöletből elkövetett bűncselekmények elleni harcra”

mert szerinte a gyűlölethullámot a Trump-kampány lobbantotta lángra.

A The Wall Street Journal interjúra kérte Soros Györgyöt is, aki elhárította a lehetőséget.

A Fidesz-kommunikáció feltehetően hatalmas muníciót érez majd a hír félremagyarázásában, de kíváncsiak vagyunk arra, hogy az oly sok előnyhöz jutott fiúk közül ki áldoz bármekkora összeget a saját zsebébe átfolyatott közpénzből bármilyen jótékony célra.

Szólj hozzá

Játék

Jelenleg nincs elérhető játék. Nézzen vissza később.