Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Orbán Magyarországán, minden hatodik gyerek anyagi okok miatt kerül ki a családból

A Klubrádió ” Reggeli gyors” műsorában Kovács Vera, a Város Mindenkié Egyesület aktivistájával beszélgettek, a hajléktalanokat megsegítő programról. Úgy hisszük, hogy nem kizárólag fővárosi problémáról van szó, ezért  vidéki olvasóink számára is érdekesek lehetnek az elhangzottak. A szociálpolitikus elmondta: szombatra kampányindító akciót szervezett a Város Mindenkié csoport, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a gyerekes családok kilakoltatására, és arra a törvénymódosítási javaslatra, amely legalább minimális védelmet nyújt a kilakoltatással fenyegetett családoknak. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kilakoltatási moratórium lejárta után, május 1-től tovább folytatódjon az a bevett gyakorlat, mely szerint gyerekes családokat akár önkormányzati lakásokból is mindenféle elhelyezés nélkül kilakoltathatnak

Orbán Magyarországán, minden hatodik gyerek anyagi okok miatt kerül ki a családból
Orbán Magyarországán, minden hatodik gyerek anyagi okok miatt kerül ki a családból

Kovács Vera úgy véli,  hogy a gyermekvédelmi törvény idevágó paragrafusainak módosítása legalább részben védelmet nyújtana a családok számára:

„Ma Magyarországon nem tiltja törvény, hogy gyerekeket lakoltassanak ki, ezért ez rendszeresen meg is történik. Ilyenkor a családok gyakran szétszakadnak, és a gyerekek nevelőszülőnél vagy gyerekotthonban kényszerülnek élni.”

A szakember  felhívta a figyelmet, hogy egy tavalyi ombudsmani jelentés szerint minden hatodik gyerek anyagi okok miatt kerül ki a családból. Ők, azok elől a gyerekek elől veszik el a szakellátást, akik tényleg rá lennének szorulva, más okok mellett azért, mert a szüleik börtönben vannak vagy rendszeres bántalmazzák őket:

„Azoknak a gyerekeknek, akiket anyagi okokból szakítottak ki a családból, az egyharmada szeretne hazamenni. Ráadásul az ő intézeti ellátásuk fejenként 1,5-2 millió forintba kerül évente, vagyis sokkal hatékonyabban ki lehetne használni a gyermekvédelemre szánt összeget, ha ezek a gyerekek a családban maradnak. Az összeg egy része lehetne lakhatási támogatás, más részét intézményfejlesztésre fordíthatná az állam” 

A szociális szakértő szerint a kisfalvakban lévő, üresen álló házak nem véletlenül üresek,  hanem azért, mert az elnéptelenedő falvak környezetében nincs munkalehetőség:

„Nem megoldás, hogy a legszegényebbek a legrosszabb helyzetű településekre költözzenek, mert ettől csak még súlyosabb lesz a probléma. Egy budapesti ember, aki korábban betanított munkásként, vagy akár vonatot takarítással kereste a pénzét, nem tud csettintésre gazdálkodásból megélni” /……/  ” „A gazdálkodás hasonlít ahhoz, mint amikor valaki vállalkozni kezd. Befektetés kell hozzá, tanulással jár, és megtakarítás nélkül öngyilkos vállalkozás beleállni. Azt az egyesület is támogatja, hogy aki kedvet érez hozzá, az egy kis konyhakertben próbáljon némi zöldséget termeszteni, saját fogyasztásra. De ez fényévekre van attól, hogy valaki önálló gazdaságot vigyen.„ 

A Város Mindenkié Egyesület Facebook-oldalán nemrég egy diagram jelent meg.

Ebből kiderült, hogy amíg 2017-es úszó vb-re 140 milliárd forintot költöttek, és a fideszes cégek eddig megközelítőleg 130 milliárdot kerestek a letelepedési kötvényeken, addig a lakásszegénység felszámolására összesen 40 milliárdot költött a kormány.

Kovács Vera beszélt arról is, hogy szerinte más probléma is van a finanszírozással. Elmondta, hogy az ellátás állami normatíva szerint működik, de arra, amit ők csinálnak, vagyis hogy a hajléktalanságból kivezető utat kínálnak a rászorulóknak, arra nincs normatív támogatás. A civilek pedig nem tudják átvállalni az államtól ennek a feladatnak az anyagi terheit. Hozzátette, a segítők, a szociális munkások, az egészségügyi dolgozók, alig keresnek jobban, mint azok, akiknek segítenek, ők hivatástudatból végzik a munkákat, ezzel él vissza az állam.

Kovács Vera szerint akár két hét alatt elfogadható a módosítás:

„Ahogy a törvényhozás korábban röpke két hét alatt elfogadta a téli kilakoltatási moratórium bevezetését, úgy most még a választások előtt bevezetheti a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát is”

A szakember a műsor végén felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány kommunikációja szerint 2018 a családok éve lesz:

„Mi azt mondjuk, hogy legyen is!”- tette hozzá.

...

Szólj hozzá