Zárójel

ORBÁN MEGY? VAGY MARAD? -"RÁNTOTTÁBÓL NEM LEHET TOJÁST KÉSZÍTENI. "

Lassan az Európai Uniónál is betelni látszik az a bizonyos pohár. A bizottság ma megvitatta a Magyarországgal kapcsolatos aggályokat, ezt követően Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, hosszan beszélt arról, mire jutottak.

Frans Timmermans. Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

Mostanában sokszor éreztük úgy, hogy a közösség lassú, nem figyel, tőle Orbán csinálhat, amit akar, néhány enyhe ejnye-bejnye és minden megy tovább. A nagy engedékenységnek ma alighanem vége szakadt, nem tudni, hogy a CEU, vagy a civileket üldöző törvény, esetleg a kettő közös hatására, de az Európai Bizottság bekeményít.

Eddig nem látott őszinteséggel és szigorral beszélt a bizottság első alelnöke is, kifejtette, itt az ideje, hogy a magyar vezetés, élén Orbán Viktorral eldöntse, mit akar. A magyar kormány mostanában folyamatosan megkérdőjelezi a legfontosabb európai értékeket, többek között az alapszerződés második cikkelyét is, amely pedig az emberi méltóság, a demokrácia és a jogállamiság kérdéskörét is szabályozza.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy április végén politikai vitára hívják Orbán Viktort,  hiszen – ahogy Timmermans megjegyezte – Orbán alig néhány hete aláírta ugyan a Római nyilatkozatot, ám azóta is az ellen dolgozik.

A bizottság igazából alighanem arra kíváncsi, hogy Magyarország az EU tagja akar-e maradni.

Arra a kérdésre, hogy igaza lehet-e Orbánnak, amikor arról beszél, hogy például menekült-ügyben is Európában előbb-utóbb mindenki az ő nézeteit fogja vallani, a biztos tömören csak ennyit válaszolt:

“rántottából nem lehet tojást készíteni. “

A magyar kormány hivatalos válasza sem késett soká:

“Brüsszel a bevándorlás miatt támadja Magyarországot, az Európai Bizottság megpróbálja nyomás alá helyezni az országot, “kikényszeríteni” a kötelező kvóta elfogadását és a határzár felszámolását.”

mondta  Kovács Zoltán kormányszóvivő a kormány.hu-n.

A tanács Magyarországot megregulázni szándékozó döntése hírére a másik illiberális ország, Lengyelország már Orbán mellé is állt.

“Lengyelország sokszor hangsúlyozta, hogy nem egyezik bele az ilyen típusú zsarolásokba az EB részéről”

jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.

OLVASTAD MÁR?   „Nárcisz kutya olyan, mint Al Capone adóbevallása”

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER