Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Orbán-Netanjahu: a közös gyűlölet átírja majd a múltat?

Úgy tűnik, valamely oknál fogva a magyar nyomtatott és elektronikus média figyelmét elkerülte az a hír, hogy Emmanuel Macron a Franciaországban tartózkodó Benjamin Netanjahu elnökkel részt vett egy holocaust megemlékezésen.

Orbán-Netanjahu: a közös gyűlölet átírja majd a múltat?
(fotó. internet)

Francia kollaboránsok

Az eseményen arról a több mint tizenháromezer zsidó származású francia állampolgárról emlékeztek meg, akiket a francia rendőrség 1942. július 16-17-én a párizsi Vél d’Hiver stadionba összegyűjtött, majd különböző náci haláltáborokba deportált. A francia elnök beszédében kiemelte: „Egyetlen német sem játszott ebben közvetlen szerepet” (Pas un seul Allemand), kizárólag a nácikkal kollaboráló Franciaország (c’est bien la France qui organisa la rafle du Vél d’Hiv en juillet 1942 et la deportation de milliers de juifs).

„Igen – mondta Macron –, újra elismétlem: kizárólag Franciaország szervezte a 13.152 zsidó felekezetű személy összegyűjtését, majd a deportálását, következésképp majdnem mindegyiküknek a halálát (Alors, oui, je le redis ici, c’est bien la France qui organisa la rafle puis la déportation et donc, pour presque tous, la mort des 13.152 personnes de confession juives…). Macron „a történelem meghamisítóinak” üzent, amikor kiemelte: hazug az az érv, hogy a Vichy-kormány nem a francia államot képviselte volna, amint ezt például Marine Le Pen állította. Hallhatta Netanjahu is.

Horthy?

Mindezek fényében igencsak pikáns helyzet állhat elő Orbán és Netanjahu találkozóján. A magyar miniszterelnök vajon hosszan ecseteli majd izraeli kollégájának, milyen kivételes államférfi volt Horthy Miklós, és milyen nagymértékben járult hozzá a magyarság és a zsidóság közös túléléséhez? És hogy természetesen a magyarok teljesen vétlenek a hatszázezer magyar zsidó elhurcolásában és megsemmisítésében, azért csakis és kizárólag a megszálló (!) német csapatok felelősek? Bizonyára a Numerus Clausus, valamint a zsidótörvények is véletlen baleseteknek tekintendők, mint ahogy az is, hogy a 20. századi Magyarország volt a világtörténelem első deklaráltan antiszemita állama…

 

(Forrás: Gábor György vallásfilozófus)

Szólj hozzá