Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Orbán Viktor eltökélt, és sok szempontból kegyetlen vezető

Tovább romlott a magyar demokrácia helyzete 2017-ben az amerikai Freedom House szokásos éves elemzése szerint. A kormány egyből hitelteleníteni próbálta a szervezetet, Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a jelentés politikailag motivált és Soros György áll mögötte. Az elemzés egyik készítőjével, Arch Puddingtonnal, a Klubrádió készített interjút:.

Orbán Viktor eltökélt, és sok szempontból kegyetlen vezető
Orbán Viktor eltökélt, és sok szempontból kegyetlen vezető. Kép: Magyar Nemzet

A Freedom House évről évre elkészíti Freedom in the World c. elemzését a demokrácia helyzetéről, amelyben minden országot egy száz pontos skálán értékelnek. Magyarország évek óta folyamatosan romló értékelést kap, ezúttal 72 pontot.

Ez az EU tagállamai között a legalacsonyabb, ami nem sok büszkélkedésre ad okot:

“Egy-egy országgal kapcsolatban nagy tudással rendelkező elemzőkkel szerződünk. Aztán a tanácsadóink, akik hasonlóan jól ismerik az országot, megnézik az értékelést, ők is elmondják a véleményüket, az eredményt pedig ez alapján számítjuk. A végső értékelés kialakításakor figyelembe vesszük még a Freedom House-zal kapcsolatban álló helyiek gondolatait is, illetve rendszeresen találkozunk kormányzati szereplőkkel.”

Az interjúban Arch Puddington elmondta, hogy néz ki egy találkozó a magyar kormány szóvivőjével:

“Kovács Zoltán rendszerint fenyegető hangnemet üt meg. Felrója nekünk, hogy nem értjük Orbán Viktor politikájának lényegét és szerinte fogalmunk sincs, igazából mi történik Magyarországon. Erre válaszul megpróbáljuk elmagyarázni, mi alapján értékeljük az országokat. De az igazság az, hogy Kovács Zoltán nem hagy túl sok esélyt a megszólalásra, amikor éppen nála van a szó.”

A szakember szerint a társadalom politikai aktivitása nem befolyásolja az értékelésüket:

“Két dolgot vizsgálunk: a kormány teljesítményét a demokráciával kapcsolatban és azt, az országban élők valóban érzékelik-e, hogy szabad országban élnek. Van-e sajtószabadság, mennyire kiterjedt a gyülekezési jog, a bíróságok függetlensége garantálva van-e és még folytathatnám.” /……../   ” Ha ezeket a jogokat biztosítja egy ország, az meglátszik az értékelésében is. Azonban úgy látjuk, Magyarországon a kormány évről évre szűkíti az állampolgárok lehetőségeit.”

A Freedom House elemzője szerint a Magyarországon kialakult helyzetért nem csak a kormány tehető felelőssé:

“Ott van a miniszterelnök, aki ellenzék nélkül szeretné vezetni az országot. Ennek a célnak az eléréséhez pedig úgy vélem, meglehetősen közel került. Orbán Viktor még a 2010-es választások előtt kijelentette: nem akar két nagy pártot az országban, amelyek versenyeznek a hatalomért, hanem egy olyat látna szívesen, amelyik egyik választást nyeri a másik után. Azt gondolom, hogy a politikai rendszert sikerült úgy átalakítania, hogy ezt elérheti. A másik gond a rendkívül gyenge ellenzék – ez pedig már nem kizárólag Orbán Viktor sara. Az ellenzék széttöredezett, rengeteg párt alkotja, amelyek nem tudnak együttműködni egymással. Üzenetük sincs, amivel mozgósítani tudnák a szavazókat és nincs ötletük, hogyan működhetnének Orbán Viktor hatékony ellenzékeként. Ez a fő probléma: az ország vezetője eltökélt és sok szempontból kegyetlen, vele szemben pedig egy szervezetlen ellenzék áll, amely úgy érzi, eleve vesztes helyzetben van.”

Szakértő úgy látja, Putyinra követendő példaként tekint Orbán Viktor. Ahogy más autoriter vezetők is szerte a világon:

“. Az orosz elnök ugyanis elérte, hogy egymaga gyakoroljon hatalmat a hazájában. Mindezt jelentősebb vérontás nélkül és túl sok embert sem kellett hozzá bebörtönöznie. Tehát nem úgy tette mindezt, mint a Szovjetunióban, ahol volt Gulag, politikai foglyok voltak és sokakat kivégeztek. Enyhébb diktatúrát vezetett be, de ez akkor is diktatúra. Azt hiszem, Orbán Viktornak ez nagyon tetszik, de tisztában van vele, hogy az EU-ban nem valósíthatja meg ugyanezt. Vlagyimir Putyin modellje azonban olyasmi, amivel a magyar miniszterelnök élni szeretne.”

Az elemző úgy véli,  ha valaki egyszer az autoriter útra lépett, mindig talál magának új ellenséget, valamit vagy valakit, aki veszélyt jelent a hatalmára. Ekkor törvényszerűen ennek a veszélynek a megsemmisítésére törekszik:

“Orbán Viktor először az igazságszolgáltatásban növelte hatalmát, majd a legfontosabb médiumok fölött akart ellenőrzést, és alaposan meg is változtatta a sajtóviszonyokat. Aztán a gazdaság következett: Magyarországot gyakorlatilag nagyvállalattá alakította, ahol a hozzá hű oligarchák hatalmas pénzeket kapnak, és ebből finanszírozzák a Fidesz kampányát. Most a civilek kerültek terítékre. A civil szervezeteknek valóban lehet politikaformáló hatása, ezért Orbán Viktor úgy döntött, ezt a befolyást is megszünteti.”

A Freedom House elemzője sokakhoz hasonlóan rámutatott: az áprilisi választás sem lesz éppen a demokrácia fáklyás ünnepe Magyarországon:

“Nyilván szépen megszámolják majd a szavazatokat, ebben nem lesz hiba. De ahogy én látom, az ellenzék megbénítása már elkezdődött. A Jobbikra kiszabott hatalmas ÁSZ- büntetést egy ilyen pártnak – amelynek a forrásai végesek és nincsenek a Fideszéhez mérhető oligarchakapcsolatai – kifizethetetlen. A kampányukat sem fogják tudni rendesen finanszírozni. Az ellenzéki pártokat nehéz helyzetbe hozzák: nem lesz könnyű nekik a médián keresztül eljuttatni az üzenetüket a választókhoz, vagy pénzhez jutniuk magyar támogatóktól. Ezért mondhatjuk már most azt, hogy a magyar választás nem lesz igazságos.

Forrás: Klubrádió

...

Szólj hozzá