Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Orbánék megint menekülnek az ország égető kérdései elől

Ezúttal sem lehet kérdezni szeretett miniszterelnökünket olyan témákról, amiket az ellenzéki képviselők a magyarok nevében szeretnének megtudni. Orbán Viktor ugyanis ezúttal sincs itthon, mikor egyre és egyre halmozódnak a botrányok a Fidesz-kormány körül és gyűlnek a felhők a Parlament felett. Ismerjük ezt a fajta menekülési módszert egyébként. Tipikus Fidesz-módi ugyanis az, hogy az ország legégetőbb kérdéseit, nem hogy nem válaszolják meg, de még feltenni sem engedik őket, inkább menekülnek. De azért a jellemző Fidesz-arrogancia megvan, úgy tűnik a semmire.

Megszokott forgatókönyv: külföldre menekülnek a kérdések elől

Bár már tegnap megkezdődött az Országgyűlés választás előtti utolsó ülésszaka, Orbán Viktor (hamarosan ex-) miniszterelnök megint külföldön van. Most éppen Bulgáriában kvaterkázik, Bojko Boriszov bolgár kormányfővel és Sebastian Kurz osztrák kancellárral együtt. Az osztrák kancellárral találkozott Orbán Viktor január végén is, éppen akkor, amikor az ellenzék a migrációs kvóta önkéntes túlteljesítéséről kérdezte volna a rendkívüli parlamenti ülésen. Orbán újra külföldre menekült a neki nem tetsző kérdések elől. Ugye ezt a taktikát már ismerjük, máskor is volt rá példa.

Már korábban is kinyilvánították véleményüket a demokráciáról

Legutóbb Demeter Márta, LMP-s képviselő kérdésére adott válaszukban adták meg a választ arra a sokszor feltett kérdésre, mennyire is tisztelik a demokrácia intézményét. Történt ugyanis, hogy a Demeter Márta a letelepedési kötvénymutyival kapcsolatosan szeretett volna megtudni egy pár dolgot. Összesen hét kérdést tett fel különböző minisztériumoknak. Dömötör Csaba, Rogán Antal államtitkára, írásban adott egy igen tömör, és kifejezetten cinikus, szánalmas választ, ami a következő volt:

,,Összefoglalóan az alábbi tájékoztatást adom. Egy olyan reménytelen helyzetben lévő párt, mint az LMP kétségbeesett politikai akciójával nem foglalkozunk.”

Orbán most is menekül a kérdések elől.

Legutóbb egy olyan parlamenti vitanapot hagyott ki Orbán, amit gyakorlatilag azért hívtak össze, hogy tőle kérdezhessenek egy-két szúrós témájú kérdést. Akkor valószínűleg Kövér László házelnök segíthetett Orbánnak, egy olyan napra kitűzve a rendkívüli ülést, amikőr Orbán még az országban sem volt. Pedig lett volna kemény kérdések hada bőven. A Jobbik, az MSZP és az LMP is a bevándorlásellenes propaganda témájában szeretett volna ,,elbeszélgetni” a kormányfővel, annak fényében, hogy eközben a kormány migránsok ezreit fogadta be. De ezt is megúszta a Fidesz feje, ugyanis még az ellenzékiek kérését is leszavazták, hogy egy nappal eltolhassák az ülést.

Nem erősségük a vita, pedig téma aztán volna bőven

Most is lett volna téma bőven, amivel kapcsolatosan Orbán Viktort kérdezhették volna. Itt van például az OLAF-ügy. A 2300 migráns. Az Állami Számvevőszék kontra Jobbik-ügy. Megértjük. Van mi elől menekülniük a kormánypárti politikusoknak. Orbán pedig amúgy sem szeret vitázni: nemrég a Független Diákparlament egy nyilvános vitára hívták a miniszterelnököt, de ő még csak válaszra sem méltatta a csoportot, inkább menekülnek. A diákok egyébként az oktatás helyzetéről szerettek volna vele eszmecserét folytatni. A Fidesz-kormány szemében úgy tűnik a fiatalok csak a saját érdekeik érvényesítésére jók. Ezt mutatja az is, hogy már az általános iskolás könyvekben is a migránsokról és Orbánról tanulnak a diákok.

Változtathatunk azonban ezen…

50 százaléknál nagyobb részvétel esetén a Fidesz a listás helyek körülbelül csupán 40 százalékát tudná ugyanis megszerezni, és így nem lenne meg a kétharmad, 80 százaléknál pedig már az egyéni körzetek jelentős részét elveszítené. Nem lenne meg a kormányzáshoz szükséges többségük sem, így tehát a kormányváltást biztosra lehetne venni. Nincs más dolgunk tehát, mint hogy minél többen elmegyünk szavazni április 8-án és sokakat ugyanerre bíztatunk a környezetünkben.

...

Szólj hozzá