Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Orwell a jövőbe látott

Ahogy az ember utána gondol Orbán hatalomgyakorlásának, beugrik neki az Állatfarm 7. törvénye: minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.

Orwell a jövőbe látott
Orwell a jövőbe látott

Rózsi, a farm egyik lakója, a következőket gondolja:

nem ez volt a céljuk, amikor évekkel ezelőtt összefogtak megdönteni az emberi faj uralmát. Ehelyett oda jutottak, hogy senki sem meri többé kimondani, amit gondol. Fel sem merül benne a lázadás, vagy az engedetlenség gondolata. Bármi történjék is, hűséges marad, keményen dolgozik, végrehajtja a kapott parancsokat, és elfogadja Napóleon vezetését. De azért mégsem ez volt az, amiben ő, és a többi állat reménykedett.

Ahogy az ember utána gondol Orbán szónoklatainak, felhívásainak és nemzeti alaptantervének, beugrik neki az 1984-es Big Brother három tézise: a háború=béke, a szabadság=szolgaság, a tudatlanság=erő. Különösen ez utóbbira alapozza Orbán a hatalmát.

Ahogy megjósolta a Fidesz–KDNP történelemhamisítási és eltüntetési módszerét, az valami dermesztő.

Az, hogy a párt belenyúlhat a múltba és azt mondhatja erről vagy arról, hogy sohasem történt meg, vagy, ha igen, nem úgy, az borzasztóbb, mint bármilyen kínzás, vagy maga a halál. Nos, valóban. Azoknak az élete, akik az el nem ismert, eltüntetett 40 év történelmében éltek, eltűnik. Vegyük úgy, hogy meghaltak.

Aztán ott van a barbatrükk a rezsicsökkentéssel. Nézzük, mit ír a módszerről Orwell:

Hálatüntetéseket rendeztek a Nagy Testvérnek a csokoládé fejadag heti 20 grammra történő emeléséért, pedig csak tegnap jelentették be, hogy az adagot 20 grammra csökkentették. Lehetséges volna, hogy ezt is beveszik az emberek, alig 24 óra múlva? Igen, bevették. A mi Nagy Testvérünk birodalmában háromszor is emelték azokat a szolgáltatási díjakat, amiket most lecsökkentettek. Esetleg valaki vél némi hasonlóságot felfedezni?

Ha az ember belegondol a Fidesz párttagságának, szimpatizánsainak viselkedésébe, megint csak belebotlik Orwellbe:

A legegyszerűbb párttagtól is elvárják, hogy serény, tevékeny, sőt: szűk határokon belül értelmes legyen, ugyanakkor azonban hiszékeny, tudatlan fanatikusnak is kell lennie. Más szavakkal: a háborús állapotnak megfelelő mentalitása kell, hogy legyen. Nem az a lényeg, hogy valóban van-e háború. A duplagondol azt jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. Megfontolt hazugságokat mondani és közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán előkotorni a feledésből, éppen csak a szükséges időre. Benne foglaltatik az a képesség, hogy ne értsen meg analógiákat, ne vegyen észre logikai tévedéseket, értse félre a legegyszerűbb érveket is, ha az Angszoc iránt ellenségesek.

Ugye, milyen ismerős? Orwell köszön vissza a mai Orbanisztán mindennapjaiból, a Fidesz-hívők érvrendszeréből és harcos támadásaiból, mihelyt a Nagy Testvér ellen szólal meg bárki.

Ami pedig az orbanisztáni média megjelenéseket illeti, megint csak Orwellt idézem:

A szavak mindig rövidek. Használatuk egy bizonyos beszédmódra ösztökél, ami egyszerre szaggatott és egyhangú. A cél: a tudattól a lehetőség szerint független beszédet létrehozni. Egy párttagnak, ha felszólítják, hogy politikai vagy erkölcsi véleményt alkosson, képesnek kell lennie olyan automatikusan fecskendezni a kifogástalan nézeteket, ahogy a géppuska szórja a golyókat.

Ha a Fidesz ülepnyaló médiamunkásait, mikrofonállványait, szóvivőit és „spontán” megszólalóit látjuk, kétségünk se lehet afelől, hogy Orwell telibe talált.

Pedig hát Orwell elég régen eltávozott e világból, és nem látta a kísérteties párhuzamot a Nagy Testvér birodalma és Orbanisztán közt.

A gondolatrendőrségről még nem beszéltünk. Gondoljátok, azért, mert nincs? Csak azt hiszitek, hogy nincs. A Nagy Testvér figyel…

Ille István

Forrás: Facebook

...

Szólj hozzá