Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Paks 2 már most megkárosította a magyarokat, pedig még el sem kezdték építeni

Már most, 24 milliárd forintot előtörleszt Magyarország az oroszoktól felvett hitelre, de ne aggódjunk, marad még 3000 milliárd forint. Ja, igen, meg a kamatok. Így áll jelenleg a szükségtelen Paks 2 beruházása.

Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak, aki szerint az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon “szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez”. A miniszter elmondta, a kormány döntése alapján él Magyarország az Oroszországgal kötött államközi hitelszerződésben rögzített jogával, így előtörleszti a 78,2 millió eurót, ami 24,2 milliárd forintnak felel meg. Varga azt mondta, a magyar gazdaság teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozza meg ezt a döntést.

Paks 2 már most megkárosította a magyarokat, pedig még el sem kezdték építeni
Paks 2 már most megkárosította a magyarokat, pedig még el sem kezdték építeni

A rosszban a jót…

Egyébként ha minden igaz, az előtörlesztéssel talán jobban járunk, mintha utólag kellene fizetni ezt az összeget, ugyanis a paksi beruházás megvalósítása időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítás érhető el. A beruházás becsült költsége egyébként körülbelül 12 milliárd euró, vagyis 2014-es árfolyamon nézve körülbelül 3700-3800 milliárd forint. A projekt 80 százalékát, 10 milliárd eurót Oroszország hitelezi 30 éves futamidőre. Csak, hogy ne csak a nyugatnak, hanem a keletnek is legyünk adósai, ugye. Ilyen ez a magyar lét… vagy mégsem kell, hogy ilyen legyen? Ez kiderül áprilisban.

Pedig nagyon nem akarjuk

Mindeközben egyébként a Závecz Research legutóbbi kutatásában, melyet a Greenpeace Magyarország megrendelésére készített a napokban, kimutatja: soha nem volt még ekkora a Paks II-es beruházás elutasítottsága. A válaszadók 61 százaléka ellenezte a paksi atomerőmű bővítését és mindössze 19 százalék mondta azt, támogatja a projektet. 20 százalék nem tudta jó-e, vagy nem válaszolt. Ettől függetlenül az egyetlen csoport akik a Paks 2 beruházást ellenzik, azok a külföldi érdekcsoportok – ugyanis ezt mondta a Fidesz. Amit pedig a Fidesz mond, az úgy van, nemde?

,,Azok az ellenzéki politikusok, akik rendszeresen támadják a paksi atomerőművet, a külföldi energiavállalatok érdekében és a rezsicsökkentés ellen lobbiznak. A paksi atomerőmű a garanciája annak, hogy a magyar lakosság és a vállalkozások áramellátása hosszú távon is olcsó, kiszámítható és biztonságos legyen” – írták egy ma kiadott közleményükben a fideszes pártirodisták.

Idézzük fel: miért is jó nekünk Paks 2?

Nem sok jót tudunk írni a pozitívumokról, ugyanis Paks 2 rengeteg dolog miatt hatalmas, maradandó károkat okozhatnak az országnak. Egyrészt nyivlánvalóan kiszolgáltatja Magyarországot az oroszoknak, egészen pontosan az autoriter Putyin-rezsimnek. Másrészt az atomenergia nem biztonságos. Egy kis hiba is végzetes következményekkel járhat. És ugye ott van az is, hogy nagyon-de-nagyon-de-nagyon drága. Ennek hosszú-hosszú évtizedekig fogják a magyarok inni a levét. Emellett veszteséget fog termelni az országnak, ugyanis abban az időszakban, amikor a kormány tervei szerint Paks II részben exportra fog termelni, az áram ára valószínűleg alacsony lesz. Nincs olyan forgatókönyv, ami szerint ne lenne veszteséges a Paks 2 beruházás –erre a megállapításra jutott tanulmányában a Candole Partners nevű prágai gazdasági elemzőcég is.

Egyértelmű, hogy hatalmas korrupcióra ad emellett lehetőséget, a hatalmas beruházások és az ezt övező kisebb-nagyobb infrastrukturális, betanítási és további korrupt beszerzésekkel kapcsolatos visszaélések miatt. Nem kell tehát nekünk ez az egész, egész egyértelművé tettük már, mi, magyarok.

...

Szólj hozzá