Zárójel
Paks 2 már most megkárosította a magyarokat, pedig még el sem kezdték építeni
Paks 2 már most megkárosította a magyarokat, pedig még el sem kezdték építeni

Paks 2 már most megkárosította a magyarokat, pedig még el sem kezdték építeni

Már most, 24 milliárd forintot előtörleszt Magyarország az oroszoktól felvett hitelre, de ne aggódjunk, marad még 3000 milliárd forint. Ja, igen, meg a kamatok. Így áll jelenleg a szükségtelen Paks 2 beruházása.

Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak, aki szerint az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon “szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez”. A miniszter elmondta, a kormány döntése alapján él Magyarország az Oroszországgal kötött államközi hitelszerződésben rögzített jogával, így előtörleszti a 78,2 millió eurót, ami 24,2 milliárd forintnak felel meg. Varga azt mondta, a magyar gazdaság teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozza meg ezt a döntést.

Paks 2 már most megkárosította a magyarokat, pedig még el sem kezdték építeni
Paks 2 már most megkárosította a magyarokat, pedig még el sem kezdték építeni

A rosszban a jót…

Egyébként ha minden igaz, az előtörlesztéssel talán jobban járunk, mintha utólag kellene fizetni ezt az összeget, ugyanis a paksi beruházás megvalósítása időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítás érhető el. A beruházás becsült költsége egyébként körülbelül 12 milliárd euró, vagyis 2014-es árfolyamon nézve körülbelül 3700-3800 milliárd forint. A projekt 80 százalékát, 10 milliárd eurót Oroszország hitelezi 30 éves futamidőre. Csak, hogy ne csak a nyugatnak, hanem a keletnek is legyünk adósai, ugye. Ilyen ez a magyar lét… vagy mégsem kell, hogy ilyen legyen? Ez kiderül áprilisban.

Pedig nagyon nem akarjuk

Mindeközben egyébként a Závecz Research legutóbbi kutatásában, melyet a Greenpeace Magyarország megrendelésére készített a napokban, kimutatja: soha nem volt még ekkora a Paks II-es beruházás elutasítottsága. A válaszadók 61 százaléka ellenezte a paksi atomerőmű bővítését és mindössze 19 százalék mondta azt, támogatja a projektet. 20 százalék nem tudta jó-e, vagy nem válaszolt. Ettől függetlenül az egyetlen csoport akik a Paks 2 beruházást ellenzik, azok a külföldi érdekcsoportok – ugyanis ezt mondta a Fidesz. Amit pedig a Fidesz mond, az úgy van, nemde?

,,Azok az ellenzéki politikusok, akik rendszeresen támadják a paksi atomerőművet, a külföldi energiavállalatok érdekében és a rezsicsökkentés ellen lobbiznak. A paksi atomerőmű a garanciája annak, hogy a magyar lakosság és a vállalkozások áramellátása hosszú távon is olcsó, kiszámítható és biztonságos legyen” – írták egy ma kiadott közleményükben a fideszes pártirodisták.

Idézzük fel: miért is jó nekünk Paks 2?

Nem sok jót tudunk írni a pozitívumokról, ugyanis Paks 2 rengeteg dolog miatt hatalmas, maradandó károkat okozhatnak az országnak. Egyrészt nyivlánvalóan kiszolgáltatja Magyarországot az oroszoknak, egészen pontosan az autoriter Putyin-rezsimnek. Másrészt az atomenergia nem biztonságos. Egy kis hiba is végzetes következményekkel járhat. És ugye ott van az is, hogy nagyon-de-nagyon-de-nagyon drága. Ennek hosszú-hosszú évtizedekig fogják a magyarok inni a levét. Emellett veszteséget fog termelni az országnak, ugyanis abban az időszakban, amikor a kormány tervei szerint Paks II részben exportra fog termelni, az áram ára valószínűleg alacsony lesz. Nincs olyan forgatókönyv, ami szerint ne lenne veszteséges a Paks 2 beruházás –erre a megállapításra jutott tanulmányában a Candole Partners nevű prágai gazdasági elemzőcég is.

Egyértelmű, hogy hatalmas korrupcióra ad emellett lehetőséget, a hatalmas beruházások és az ezt övező kisebb-nagyobb infrastrukturális, betanítási és további korrupt beszerzésekkel kapcsolatos visszaélések miatt. Nem kell tehát nekünk ez az egész, egész egyértelművé tettük már, mi, magyarok.

...

Szólj hozzá

Játék

Jelenleg nincs elérhető játék. Nézzen vissza később.