Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Para: Matolcsy már a bankszámláinkra is rá akarja tenni a kezét!

Az MNB igazgatója szerint “a jegybank minden, hazai lakossági és vállalati ügyfél számára számlát vezetne, és az azzal járó valamennyi, jelenleg a bankok által végzett szolgáltatást ki kellene építenie”. Vagyis a kereskedelmi bankok szerepére tör Matolcsy jegybankja.

Matolcsy már a bankszámláinkra is rá akarja tenni a kezét!
Matolcsy már a bankszámláinkra is rá akarja tenni a kezét!

Para: Matolcsy már a bankszámláinkra is rá akarja tenni a kezét!

Miért ijesztő ez? Mert visszatérést jelent az egyszintű bankrendszerhez; a központilag vezérelt gazdaság és a központból ellenőrizhető állampolgárok világához.

A Pénziránytű megfogalmazását idézve: “Az egyszintű bankrendszer tipikus példái a szocialista országokban alakultak ki, ahol a központi tervgazdasági rendszert ez a nagyon centralizált, egy helyen ellenőrizhető, irányítható modell szolgálta ki. A vállalatok a jegybanknál vezették az egyetlen számlájukat, ezáltal egyetlen bankban nyomon követhető volt minden pénzmozgás.”
(bővebben)

A Fidesz teljes kontrollt akar gyakorolni az életünk és a gazdasági működés felett, és ennek újabb – nagyon súlyos – lépése lenne a kétszintű bankrendszer meggyengítése, a kereskedelmi bankok kiszorításával és az elvileg a “bankok bankja” szerepet betöltő jegybank benyomulásával.

Tegyük hozzá, az MNB néhány éve megvásárolta a GIRO rendszert Giro Zrt.-t és vele a Központi Hitelinformációs Rendszert, azóta Matolcsyék rálátnak minden banki utalásra, minden egyedi hiteltörténetre és ügyféladatra (bővebben).

Friss hír, hogy az egész készpénzszállítási piac is Fidesz-közeli kezekbe kerül (bővebben) – ez azt jelenti, hogy a Fidesz nevű állampárt szinte minden komolyabb pénzmozgásra rá fog látni, legyen szó magánemberekről vagy gazdasági társaságokról, készpénzes vagy elektronikus tranzakciókról.

Na, ez a para!

 

Tordai Bence

Szólj hozzá