Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Párbeszéd a mikroszkóp alól

Az alig mérhető Párbeszéd párt szinte biztosan jó taktikát választott, amikor elsőként a csak mikroszkóp alatt látható pártok közül úgy döntött, legismertebb embere, a társelnök Karácsony Gergely népszerűséget használja fel kampánycélra.

Párbeszéd a mikroszkóp alól
fotó: facebook

A Párt

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampánynyitójával indít, amely  már-már megmosolyogtató,  de talán éppen ezért felkapja az ember a fejét.

Karácsony Gergely nemcsak a párt legismertebb, de egyben legsikeresebb embere is, hiszen ő a zöld Zugló polgármestere is. Az egykori politológus előélete során pontosan azt kutatta, amibe most beleszáll, a választási rendszereket és a választói magatartást.

Karácsony 2014 óta, amikor is – ahogy mondani – szokás sötét lóként befutott és megnyerte a polgármesterválasztást, „nomen est omen”, a párbeszéd jegyében kormányozza Zuglót, és megelőlegezhetjük, hogy miniszterelnöki programja is a párbeszéd fontosságára épül majd. Erre utal szlogenje is:

„Csatlakozz a csapatomhoz! Építsünk egy új köztársaságot, ahol mindenki számít”

Tény, hogy a legutóbbi méréseknél a Párbeszéd eltűnt a közvéleménykutatók látóteréből, ám egy Karácsonyra fazonírozott kampány sokat lendíthet a szimpatikus párt helyzetén, és hogy mi lehet bennük a szimpatikus? A Párbeszéd filozófiája a leginkább társadalom-konform valamennyi honi zöld színezetű párt közül. Nem radikálisak, és nem behódolók, olyan gondolataik vannak a jelenről és víziójuk a jövőről, ami bárki számára érthető és elfogadható, akár bal, akár jobb-középről érkezik az érdeklődő.

A Párbeszéd

párbeszédkészségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a legutóbbi időközi önkormányzati választáson éppen Zúdulóban, többekkel összefogva győztek, ellentétben mondjuk az „ezerszer áldott József varossal”, ahol képtelenek voltak a demokratikus pártok és a civilek összefogni, el is bukták a választást.

Természetesen szó sincs arról, hogy Karácsony 2018-ban miniszterelnök lehet, az viszont biztos, hogy a Párbeszédet visszahelyezi a nagypolitikai térképre, és hogy mit hoz a távolabbi jövő, azt ma még senki nem tudhatja, mert egy boldogabb időszakban szinte biztosan kell, hogy esélye legyen egy Karácsony Gergely-típusú, nem csak szavakban, konszenzusra, társadalmi megegyezésre törekvő politikusnak, csak addig bele ne fáradjon a szélmalomharcba. Láttunk már ilyet.

Szólj hozzá