Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Patthelyzet feloldva: Berlinben elkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások

Vasárnap Bonnban tartott rendkívüli kongresszusán a Német Szociáldemokrata Párt megszavazta a koalíciós tárgyalások megkezdését a legutóbbi választások nyertesével, a CDU/CSU-val.

Patthelyzet feloldva: Berlinben elkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások
Az SPD leült Merkel asztalához (forrás: Twitter/SPD)

Nincs meggyőző hite a pártnak

A Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vasárnapi bonni kongresszusán megadta a felhatalmazást a koalíciós tárgyalások megkezdésére a CDU/CSU pártszövetséggel.

A kongresszuson megjelent 642 küldött közül 362-en (56,3%) bólintottak a tárgyalások megkezdésére, míg 279-en (43,5%) ellenezte azt. A szavazás arányaiból látható, hogy messze nem egységes a kérdésben az SPD.

A pártvezetésnek úgy tűnik, nem sikerült átütő sikert elérni a párttagok körében. Martin Schulz tavaly december 1-jét követően jelentette be, hogy a kudarcba fulladt addigi koalíciós tárgyalások után mégis hajlandó kormányra lépni a korábbi koalíciós partnerével. Ezt a német államfő, Frank-Walter Steinmeierel folytatott egyeztető tárgyalások után jelentette be.

Az előzetes menetrend szerint az SPD holnap, kedden kezdi meg a tárgyalásokat a CDU-CSU-val. Ezek előre láthatóan legalább két hétig tartanak majd. Amennyiben sikerült megállapodni a koalíciós szerződés részleteiről, még mindig nincs ok a sikerre. Ezt ugyanis az SPD-nek pártszavazáson kell megerősítenie. A mintegy 450 ezer tagot számláló párt tagsága dönthet arról, megalakulhat-e az új szövetségi kormány.

Patthelyzet feloldva: Berlinben elkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások
Angela Merkel az utolsó ciklusára készül (forrás: Wikipedia.org.)

Ez lehet a „Bundesmutti” jutalomjátéka

A németek tavaly szeptember 24-én tartottak szövetségi választásokat. A 76%-os részvételi arány mellett a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetség a szavazatok 32,9%-ával nyerte a választásokat. A második helyre az addig kormányzó SPD 20,5%-ával, a harmadik helyre az Alternatív Németországért (AfD) futott be.

Angela Merkel addigi koalíciós partnere Martin Schulz a választási eredmények után kijelentette, hogy nem kíván újra kormányra lépni, inkább ellenzékbe vonul, és onnan próbálja meg újra felépíteni a szociáldemokraták pártját. Kijelentésével azonnal elejét vette a nagykoalíciós találgatásoknak.

Merkelnek más választása nem lévén, hozzáfogott az un. „Jamaica-koalíció” tető alá hozásához. A CDU/CSU (fekete), a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Szövetség’90/Zöldek (zöld) színeiből alakuló kormányzati szövetség még a tárgyalások első szakaszában zátonyra futott. Az egyeztetéseknek a liberálisok vetettek véget. Christian Lindner, az FDP vezetője akkor jelentette ki, hogy “Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni.”

Ha az SPD meg tudná menteni Merkelt egy sikeres koalíciós megállapodással, ez lenne a harmadik nagykoalíció, melyet Angela Merkel vezethet. A „Bundesmutti” felzárkózhat Helmut Kohlhoz és Konrad Adenauerhez, és zsinórban negyedszer is Németország kancellára lehet.

Minden bizonnyal azonban utoljára. Szinte minden elemző kizárja egy későbbi újrázás lehetőségét, sőt, egyre többen vélik azt, hogy még ezt a mandátumát sem fogja Merkel kitölteni.

...

Szólj hozzá