Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Sok van mi csodálatos…a legújabb művészeti alkotás a Brexit váza

A Brexitet, mint történelmi eseményt sokféleképpen megközelítettük, elemeztük, ám művészeti alkotás formájában még nem találkozhattunk vele. Most Grayson Perry, angol művész jóvoltából megcsodálhatjuk a Brexit vázát

Sok van mi csodálatos…a legújabb művészeti alkotás a Brexit váza
A Brexit vázák középen a művésszel, Grayson Perryvel (Kép: Daily Express)

Mi ihlette?

Grayson Perry (57) Nagy-Britanniában különösen ismert és elismert művész formabontó alkotásaival. Elsősorban egyedi stílusú kerámia vázáival és női ruhákba bújásával emelkedett ki a művésztársai közül. (Ki gondolná, hogy már az is művészet, ha valaki férfiként női ruhát visel és fordítva?!)

Grayson Perry-t megihlette a Brexit kapcsán kialakult két tábor, a „maradók „ (Remain)  és a kilépést pártolók (Leave) küzdelme. Két vázát alkotott, amely a két tábort hivatott reprezentálni. A Turner-díjas művész a következőt mondta:” A két váza nagyon hasonlóan néz ki, ami azt jelképezi, hogy sokkal több közös van bennünk, mint ami szétválaszt minket.” Grayson a váza megalkotása előtt a közösségi médiához fordult, kérte az embereket, hogy érveljenek mindkét oldalon, és mindezek hozzájárultak ahhoz a két kompozícióhoz, amelyek írásos és képi formában a vázákon összeálltak-számolt be a Daily Express.

Az alkotás valójában Perry és a brit emberek közös munkája

A „Remain” vázán láthatjuk Jo Cox képviselőt, Barack Obamát, Gandhit, Shakespeare-t valamint a Waitrose és az NHS logókat. A „Leave” vázán helyet kapott Nigel Farage arcképe, Sir Winston Churchill, II. Erzsébet királynő és Sir Francis Drake portéja, valamint a Cadbury’s csokoládé.

„A kompozíció és a műalkotás formája állt az én irányításom alatt, de a tartalom, a képek, a színek, a szimbólumok valójában az emberektől származnak. Mind a Remain, mind a Leave csoportok a vázát választották kedvenc szimbólumukká”-árulta el Perry. Majd így folytatta:”Megkértem az embereket, hogy küldjenek fényképeket azokról a dolgokról, amelyeket szeretnek Nagy-Britanniában, és nagyon hasonló dolgok voltak ezek. Mindegyik csoport küldött nekem képeket a helyi gyülekezetről, a nagyon brit fordulópontokról, pirítósról, helyi kocsmákról, kutyákról, gyermekekről, a naplementéről. ”

A csoportok csak akkor mutattak eltérést, amikor megkértem őket, hogy tegyék fel azon emberek képeit, akik az Ő értékrendjüket képviselik – mesélte Perry. Az egyetlen átfedés a top 10-ben, akit mindkét csoport megjelölt David Bowie volt.

A művésznek nem volt könnyű dolga. Azt mondta rengeteg képet kapott, de az emberek többsége nem tud jó fotókat készíteni. Így nagyon nehéz volt kiválogatnia azokat, amelyek a műalkotás részét képezhették.

Arról, hogy Brexitről mi a véleménye Grayson Perry úgy nyilatkozott, hogy nem tudja eldönteni, hogy jó lépés vagy nem. Azt viszont elárulta, hogy a bevándorlással kapcsolatban nem értett egyet a Remain táborral, hogy a szigorítási terveket rasszizmusnak állították be. Emellett szót ejtett arról is mennyire fontos lenne, hogy az oktatásban nagyobb teret kapjanak a művészetek. A művész szerint a legtöbb gyerek a Minecraft videojátékkal játszik, nem érinti a valódi anyagokat. A művészet része az élet megismerésének, fontos az intuíció fejlesztésében, az érzelmi életünkben, a társas kapcsolatainkban, fizikálisan is hat a testünkre, fontos kifejezési forma. Alapja a minőségi életnek.

A nagy közönség kedd este ismerhette meg először a vázákat Grayson Perry: Divided Britain („Megosztott Britannia”) című kiállításán, amit a 4-es csatorna mutatott be. A művész munkáit legközelebb június 8. és szeptember 10. között a londoni Serpentine Gallery-ben (Kensington Garden) lehet majd megtekinteni testközelből.

 

Szólj hozzá