Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Péterfy Novák Éva: Egyasszony

Nehéz elfogulatlanul írni Péterfy Novák Éva Egyasszony című regényéről, mert lehetetlen nem együtt érezni a szerzővel, akinek kislánya agyvérzéssel született. Péterfy Novák Éva erőssége, hogy szikár, tárgyilagos őszinteséggel, természetes öniróniával ír a tragédiák soráról.

Péterfy Novák Éva: Egyasszony
forrás: internet

Ha olvastad a könyvem, ismersz – mondja a szerző.

Péterfy Novák Éva  2013-ig magában tartotta  gondolatait, később ezekből  az emlékfoszlányokból lett egy blog,  így született meg ez a könyv is hét évesen meghalt kislánya emlékére. A Füge és az Orlai Produkciós Iroda 2015. október 21-én bemutatta a  Egyasszony című monodrámát, Tenki Rékával, Paczolay Béla rendezésében.

A könyv a hagyományos értelemben nem regény. Talán tudatfolyamnak nevezhető, lávaszerűen ömlik ki a szerzőből a sok-sok évig lefojtott rengeteg érzelem. Adódik ez a mű keletkezéstörténetéből is, hiszen a fejezetek eredetileg blogbejegyzésként láttak napvilágot. Nem szépirodalmi értékei miatt fontos könyv, hanem mert bemutat egy utat, melyre bármikor bárki odatévedhet. De az olvasottak talán segíthetnek abban, hogy tudatosabban éljünk át hasonló szituációkat.

(olvassbele.com)

Maga héthetes terhes, jöjjön vissza szülés után.

Elszégyellem magam, fura érzés, hogy nem öröm önt el a hír hallatán, hanem nem is tudom, hogy örülök-e, de talán igen..

Lehet-e együtt élni azzal a tudattal, hogy a gyermekünk más. Lehet-e minden pillanatban figyelni, hogy mikor veszi furán a levegőt, mikor nem ver gyorsabban a szíve. A szerző rajong a kislányáért, mindennél szebbnek látja őt, az ő Zsuzsikáját, folyamatosan életben tartja azt a reményt, hogy meggyógyul, miközben pontosan tudja, hogy ez lehetetlen.

 Minek is akar szülni az, akinek szabin van az orvosa?

A nyolcvanas évek langyos bája itatja át a könyvet. A szülész, aki a szülő nő combjára könyökölve, cigarettázás közben nézi, hogy hány percesek a fájások, vagy a kislány állapotát titokban tartva, az orvos arra hivatkozik, hogy az anyának jobb ha nem tudja. És a titok, titok marad, hiszen sem az újdonsült nagymama, sem pedig a férj nem szól semmit, miközben pontosan látják, hogy baj van.

Annál nagyon a fájdalom, amikor az anya szembesül a megváltoztathatatlannal. Az egyik  mélypont a könyvben a második gyermek elvesztése. Miközben az anya  minden napos küzdelmet folytat a fogyatékkal élő kislánya életbentartásáért, a második terhesség 35. hetében közlik vele:  ezt most befejezzük, mert a gyermek beteg. Újra!!! A szerzőt pedig elönti a bűntudat, hogy nem képes tökéletes gyereket produkálni.

Péterfy Novák Éva: Egyasszony
forrás: internet

Arra gondolok, hogy egyszer majd megölöm..

Nincs feneketlen pohár, mindegyik betelik egyszer. Miközben a szerző minden nap megküzd a fogyatékossággal született kislány tragédiájával, újabb csapás éri, a  családon belüli erőszak lassú sunyi kialakulása is körbe fonja. Végig kísérhetjük a folyamatot,  ahogy a szeretett férj gyűlölt idegenné válik. Szomorú, de sajnos nagyon sok nő tud ez utóbbival sorsközösséget vállalni.

A kezdetben kedves és csendes férj

lépésről-lépesre válik erőszakos, bántalmazó állattá, aki folyamatosan megalázza feleségét, képes beleverni a nő fejét a kormányba, csak mert úgy gondolja, hogy hibázott, ahogy változik a férj, úgy változik az asszony is.

Kezdetben folyamatosan felmenti a férjét, éveken keresztül viseli a bántalmazást, sőt nemhogy felmenti, igazolja a veréseket. Védekezésül az ilyen esetekben folyton behívja azt a szép, kissé poros képet, hogy a férj kedvesen megsimogatja az arcát, és minden rendbe jön. De nem jön rendbe, egészen addig, amíg a főhősünk el nem határozza magában, hogy vége. Miközben egy újabb gyermek tragikus elvesztésével küzd, az elhatározáshoz az édesanyja védelmező közelsége ad erőt neki.

Ez a könyv drámaian jelenidejű, nem egy párhuzamos valóságban játszódik, hanem nagyon is  itt, és most.

Szólj hozzá