Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Piabuszok állnak szolgálatba Nagy-Britanniában a részegek számára

A szigetországban „piabuszok”, vagyis mobil detoxikáló egységek lesznek szolgálatba állítva az év utolsó napjaiban. Az újítás célja, hogy a részegek ne kórházban feküdjék ki az alkoholmérgezést.

Piabuszokat állítanak szolgálatba Nagy-Britanniában
A kép csak illusztráció (forrás: ukemergency.co.uk)

Detoxikálás menet közben

Nemsokára már megszokott látvánnyá válhatnak Nagy-Britanniában a mobil alkoholmentesítő (detoxikáló) egységek. A köznyelv ezeket egyszerűen csak „piabuszok”-nak hívja. Minden mobil egység körülbelül 427 ezer fontba (kb.150 millió forintba) kerül, és egyszerre 11 beteget tudnak ellátni. A buszvezetőn kívül benne dolgozó öt fős egészségügyi személyzet infúziót tud bekötni, és adott esetben újraélesztést is végrehajt. Az ehhez szükséges orvostechnikai berendezések megtalálhatóak a buszon.

A brit egészségügyi ellátó, az NHS vezetője, Simon Stevens szerint ezek a mobil egységek teljes biztonságot nyújtanak és segítségükre lehet mindazoknak, akiket máskülönben a kórházak sürgősségi osztályára szállítanának. A kórházak sürgősségi osztályaira beszállítottaknak mint egy 15 %-a ugyanis alkoholmérgezés miatt kerül be. Hétvégenként és ünnepnapokon ez az arány akár 70 %-ra is emelkedhet.

A rendőrség, az NHS és a helyi kórházak által közösen üzemeltetett „piabuszok” nem csak a részegeken segítenek. Képesek ellátni minden ideiglenesen segítségre szorulót is. Nagy-Britanniában országszerte jelenleg 16 ilyen üzemel. Az elképzelések szerint jövőre megsokszorozhatják a számukat, hogy ezzel levegyék a terhet a kórházak sürgősségi részlegeiről.

A statisztika ugyan csökkenést mutat, de még mindig rengeteg a piás brit

Az NHS, és a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) kimutatásai szerint is csökkenő tendenciát mutat az alkoholfogyasztás. Ez a felnőtt lakosság, és a fiatalok körében is kimutatható. Viszont az ún. „kemény napokon”, vagyis amikor egy bulis hétvégén, egy ünnepnapon lesz ok az ivásra, az átlagos alkoholfogyasztók is keményebben nyúlnak a pohár után. Összességében ezeken a napokon alkoholt fogyasztók száma ugyan csökkenést, de az elfogyasztott alkohol mennyisége növekedést mutat.

A statisztika azt mutatta ki, hogy tíz évet vizsgálva az alkohol hatása miatt kórházba szállítottak száma nem változik. Ha az elsődlegesen valamilyen sérülés miatt orvosi ellátásra szoruló esetek hátterében is a részegség mutatható ki, így ők is ebbe a csoportba tartoznak. Így tehát ha egy átlagos napon 15, egy „kemény napon” 70%-os az alkoholmérgezés miatt  a sürgősségire beszállítottak aránya. Mindez jelentős erőt, eszközt köt le.

Ezen segítene a „piabuszok” bevezetése. Az ötlet jó, a kivitelezés szakszerű, és valóban alkalmas lehet arra, hogy tehermentesítse a sürgősségi betegellátást. Más kérdés az, hogy mit tud művelni 11 matt részeg a mozgó buszban. Továbbá az is kérdéses, hogy az öt egészségügyi szakember hogyan tud szakszerű munkát végezni a kezeltekből eltávozó tetemes mennyiségű „anyag” közepette. Talán jobb csak elképzelni, mint kipróbálni…

...

Szólj hozzá