Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Pillantás a kilencedikről – Médiaterror

Nem szeretek személyeskedni, főként nem a kollégákkal foglalkozni, még akkor sem, ha esetükben a kolléga szó használatát is erős túlzásnak tartom. Így aztán csak csendesen hívom fel a figyelmet arra a mondatra, amelynek kimondója a pártállami időkben a Magyar Rádió munkatársaként dolgozott. A mondat így hangzik: “hamar kiderült, hogy elnevezésével szemben a Nap TV nem a világosságot, az objektivitást, hanem a sötétséget képviselte, és általa mutatkozott be először a balliberális médiaterror, amely azóta is mérgezi a hazai közvéleményt”.

...

Pillantás a kilencedikről - Médiaterror

Pillantás a kilencedikről – Médiaterror…

Mindezt annak kapcsán jelentette ki az állami pénzzel kitömött Pesti Srácok igazgatója, hogy az ugyancsak állami pénzzel kitömött Echo TV, alias Mészáros Lőrinc, beköltözött az Angol utcába, a hajdani Nap TV székházába. A beköltözést nagyszerű performansz is kísérte: alpinisták segítségével leszedték a a Nap TV emblémáját, mondván, ezzel megtörténik a médiarendszerváltás. Merthogy a Nap TV a rendszerváltás előtti időket idézi vissza.

Nem tisztem védeni a Nap TV-t, vélhetően nem is lenne illendő a részemről,

hiszen a kilencvenes évek közepén néhány hónapig magam is dolgoztam ott, inkább csak felhívnám a figyelmet néhány csúsztatásra. Az első, amely némiképp el is igazít bennünket: a Nap TV 1989 augusztusában indult, a kezdeti műsorvezetői Forró Tamás és Havas Henrik voltak, Székely Ferenc pedig főszerkesztőként jegyezte a műsort. Azt a műsort, amely éppen azokat a változásokat mutatta fel a televíziózás területén, amelyeken a magyar társadalom akkoriban keresztülment. Egy új, szabadabb gondolkodású és beszédű televízió volt, amely éppen azzal vált népszerűvé, hogy szakított a pártállami hagyományokkal. Mellesleg nem állami támogatásokból élt, és bár lehet baloldalinak minősíteni a műsorvezetőit, de hadd emlékeztessek arra: még most sem tilos baloldalinak lenni. A jobboldalivá vedlett Stefkával sem az a baj, hogy Saulusból Paulus lett, ne vegyük el tőle a változás jogát, hanem inkább az, hogy átfesti a múltját és megbélyegzi mások jelenét.

De hagyjuk is ott Stefkát a damaszkuszi úton, hadd bolyongjon ott eltévedve, beszéljünk inkább arról, hogy vajon miként értelmezhetjük a médiarendszerváltást.

Illenők már a kifejezést is módosítani, és médiarendszer visszaváltásról beszélni. Ugyanis valóban a pártállami időkre volt jellemző, ami ma újra a valóság: a teljes vidéki nyomtatott sajtó kormányközeli kézben van, a vidéki rádiók zöme szintén, és a legtöbb csatorna és újság a Magyar Távirati Iroda állam által felügyelt híreit használja. A Pesti Srácok, amely oly lelkesen ünnepli az Echo TV székfoglalását és a Nap TV emblémájának száműzését, kormányzati pénzekből él, maximálisan kiszolgálva a Fidesz akaratát, témameghatározását. Majdnem azt mondtam: ideológiáját, de közben rájöttem, az durva túlzás lenne. Merthogy ideológiáról szó nincs, csak megfelelni vágyásról, túlzott szervilizmusról – van olyan? –, és egy új embléma fényesítéséről. Egy olyan emblémáéról, amelytől aztán igazán nem áll messze a médiaterror.

Egyszer talán az is lehullik majd.

Németh Péter

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.Szólj hozzá