Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Pintér Sándor finomhangolásra készül a BM élén

Hétfőn megkezdődtek az új Orbán –kormány leendő minisztereinek kinevezés előtti meghallgatásaik. A negyedik ciklusára készülő Pintér Sándor (BM) az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága, valamint a Nemzetbiztonsági bizottsága együttes ülésén beszélt terveiről. A régi-új belügyminiszter-jelölt az eddigi munka folytatását ígérte az ország biztonságának megőrzése érdekében. Meghallgatására elkísérte Kontrát Károly parlamenti államtitkár miniszterhelyettes, Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, és Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány is.

Pintér Sándor finomhangolásra készül a BM élén

Folytatás, de fejlesztésekkel

Pintér Sándor meghallgatása elején felelevenítette, hogy 22 évesen lett a Belügyminisztérium dolgozója, polgári alkalmazottként. Két évre rá törzsőrmesterként kezdte meg a hivatásos pályafutását, melyet országos rendőr-főkapitányként fejezett be. 1998-2002 között először vezette a belügyi tárcát, majd 2010-től két cikluson át ismét belügyminiszter volt. Orbán Viktor felkérésére most kezdi a negyedik miniszteri ciklusát, ami egyedülálló az Orbán-kormányokban.

Elmondta, hogy a minisztérium felső vezetői struktúrájában nem tervez változtatásokat. A rendészeti államtitkári pozíció már kér éve betöltetlen. Jelenleg nem tudja megmondani, hogy mikor tesz javaslatot új államtitkár kinevezésére. Papp Károly országos főkapitányra, mint közvetlen munkatársára számít a jövőben is.

Fő feladatának a rend megtartását, a stabilitás megerősítését és fejlesztést tartja. Legfontosabb feladat most a határ védelme, az illegális migráció megállítása. Meggyőződése szerint ez a kultúránk, a szuverenitásunk megtartásának az alapja.  A rendőrség határvédelmi munkáját kiválóra értékelte, és kijelentette, hogy a jövőben is ezt a szintet várja el. 

Az Országgyűlést továbbra is közvetlen partnerének tekinti. Valamennyi kétharmados többséget igénylő, illetve a kiemelt jelentőségű törvények előkészítésében hatpárti egyeztetést fog kezdeményezni. Hasonlóan az elmúlt ciklusokhoz, az építő jellegű szakmai javaslatokat érdemben vizsgálják.

Az önkormányzatok vonatkozásában minél kevesebb állami feladat ellátása mellett a több közösségért végzett munkát tartja fontosnak. Tovább küzdenek az önkormányzatok eladósodása ellen. Kidolgozás alatt áll egy olyan integrált informatikai rendszer, amely megmutatja az adott településnek, hogy mire, milyen mértékű fejlesztésre képesek. Ez az „okos város” program egyik pillére is. Tovább folytatják a közmunkaprogramot, és a segélyeket valóban segélyként, és nem munka helyett folyósítják.

Fókuszban az informatikai fejlesztés, az e-közigazgatás

Folytatják az átfogó informatikai fejlesztési programot is. Az e-közigazgatás kiterjesztése az adat- és kiberbiztonsági előírások mellett zajlik.  A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal hatáskörébe vissza kívánják állítani az idegenrendészeti tevékenységet.

A rendőrségről elmondta, hogy az elmúlt években kitűnő munkát végeztek a határ védelmében, és a közbiztonság fenntartásában. Végéhez közeledik a rendészeti életpálya-modell bevezetése. 2019 januárjában folyósítják a még fennmaradó 5%-os béremeléseket. Ezt követően vizsgálják a továbblépés lehetőségét: hogyan, milyen módon lehet kiszámíthatóbbá, élhetőbbé tenni a rendészeti életpályát.

A katasztrófavédelmi szakterületről elmondta, hogy egyenlő arányú fejlesztés szükséges ahhoz, hogy minden településen azonos mentési feltételek álljanak rendelkezésre. A büntetés-végrehajtásnál is elkerülhetetlen a fejlesztés, bővítés. Ugyan az év eleji 143%-os túltelítettség mára már 125%-ra csökkent, tovább kell csökkenteni ezt a számot. Ezt újabb építkezésekkel, bővítésekkel tudják elérni. Itt említette meg az un. távmeghallgatás lehetőségének bevezetését is. Ebben az esetben nem kell az fogvatartottat utaztatni, hanem a bíró zárt informatikai rendszeren keresztül tudja meghallgatni a terheltet.

Az irányítása alá tartozó Terrorelhárítási Központról (TEK) elmondta, hogy évente 200 sérülésmentes elfogást hajtottak végre. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tovább harcol a korrupció ellen. A bevezetett módszereik iránt több uniós ország is érdeklődik, azok átvétele miatt. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is új épületbe költözik, a szakszolgálat technikai fejlesztése is folyamatos.

Mivel a kormány az ország biztonságának letéteményesét a Belügyminisztériumban látja, ezért mindet meg is tesz a jövőben, amihez kérte a képviselők támogatását.

Pintér Sándor finomhangolásra készül a BM élén

„Mindent lehet egy picivel jobban csinálni”

Ezzel a saját mottóval kezdte meg Pintér Sándor a képviselői kérdésekre adandó válaszait. Képviselői kérdésre elmondta, hogy a kormány struktúráját meghatározó, múlt pénteken elfogadott törvénycsomag lehetőséget teremt egy új testület felállítására a minisztériumon belül. Ez egy főigazgatóság lesz, melynek élére Papp Károly jelenlegi országos rendőrfőkapitányt kívánja jelölni. Az ORFK élén az ő utódlására az arra megfelelő, kiváló teljesítményt nyújtott rendőri vezetőt fogja javasolni. Tekintettel arra, hogy ez az ő jelölti meghallgatása, kinevezése utáni döntéseiről mai meghallgatásán részletesebben nem tud felelősen nyilatkozni.

Ugyancsak képviselői kérdésre elmondta azt is, hogy a TEK vezetésében is átalakulások lesznek, mind személyi, mint szervezeti vonatkozásban. Sok kérdés hangzott el a Miniszterelnöki Kormányiroda alá rendelt „egységes hírszerzés” létrehozásától. Pintér Sándor erre nem kívánt érdemi választ adni, mivel nem a Belügyminisztériumot érinti a döntés.  A miniszterelnök-helyettesi, nemzetbiztonsági kabinetvezetői kinevezéséről annyit mondott, hogy rendkívül megtisztelőnek érzi, de tartalmi kérdésekben csak a kinevezése, illetve a hatásköre pontos körülrajzolása után tudna nyilatkozni.

Szóba került képviselői kérdésre az Egyesült Államokkal fennálló nézeteltérés, melyeket hamis magyar útlevelek tömeges kiadása váltott ki. Ezzel kapcsolatban a belügyminiszter-jelölt elmondta, hogy 2016-ban USA-beli partnerével a kölcsönös vízummentesség kétéves felülvizsgálatában egyezett meg. Éppen ebben az időszakban tart ez a vizsgálat, melyet magyar és amerikai szervek közösen végeznek.

A válaszok után a két parlamenti bizottság a kormánypárti szavazatokkal alkalmasnak találta Pintér Sándor az újabb miniszteri ciklusa betöltésére.

Szólj hozzá